Banken VS verdacht van witwaspraktijken

NEW YORK, 26 SEPT. Enkele grote Wall-Streetbanken worden verdacht van het witwassen van drugsgelden. De FBI heeft rekeningen van cliënten met een gezamenlijke waarde van tien miljard dollar bevroren bij de investeringsbanken Dean Witter, Merrill Lynch, PaineWebber en Prudential Securities.

De onderzoeksoperatie wordt uitgevoerd door de federale belastingdienst en door de douane-afdeling van het ministerie van financien. Het team heeft de codenaam El Dorado. Een woordvoerder van het onderzoeksteam zei in de Wall Street Journal rekening te houden met arrestaties van effectenhandelaars en vervolging van banken. El Dorado is opgezet in 1992 als een onderzoeksteam met een algemene doelstelling.

Per jaar wordt ongeveer 100 miljard dollar witgewassen, aldus een rapport van twee jaar geleden, opgesteld door de Amerikaanse Senaat. Het gaat hierbij vooral om drugsgelden die worden overgemaakt naar Amerikaanse bankrekeningen, met name investeringsbanken. De moeilijkheid bij onderzoek naar dit witwassen is een definitie van 'cash' in de Amerikaanse wet, die elektronisch overgemaakte bijdragen buiten beschouwing laat waardoor deze onder het bankgeheim vallen.

Het onderzoek richt zich op het overmaken van grote bedragen uit bankparadijsjes, zoals de Bahama's, Panama, de Kaaimaneilanden en de Kanaaleilanden. Vraag in het huidige onderzoek is in hoeverre betrokken banken weten dat het om illegaal verkregen gelden gaat. Elke financiele transactie in de VS van meer dan 10.000 dollar moet worden aangemeld bij de belastingdienst. Verder is elke bank verplicht op te geven dat een transactie een verdacht karakter heeft, als daar reden toe is.

Van de vijf genoemde banken hadden er twee (Dean Witter, Bear Stearns) geen commentaar en twee (PaineWebber, Prudential) zeiden van niets te weten. Merrill Lynch zei van geen onderzoek te weten en benadrukte dat de bank zelf onderzoekt hoe drugshandel kan worden bestreden.

    • Lucas Ligtenberg