AUTONOME MOESTUIN

De nazomer was knudde en nu druilen we alweer de herfst binnen. Moestuinbezitters kijken zorgelijk naar de tomaten die verregend onder het blad hangen groen te zijn zonder enig zicht op warme nazomerzon. De klusters groene tomaten kunnen beter worden afgeplukt met tak en al en binnen voor het raam te rijpen worden gehangen. Van de groene eenlingen en afvallers die nog niet zijn aangevreten, kan verrukkelijke jam worden gemaakt. Voor 2-3 potjes jam van groene tomaten:

800 gram suiker

4 eetlepels water

1 kilogram groene tomaten

4 takjes verse munt

1 1/2 eetlepel versgeperst citroensap

Doe de suiker en het water in een ruime pan en laat de suiker, onder af en toe roeren, smelten op laag vuur. Snijd intussen de tomaten aan blokjes en haal de blaadjes munt van de takjes af. Draai het vuur hoger en kook de suikersiroop tot er grote luchtbellen aan de oppervlakte komen. Voeg de tomaten toe, breng de massa weer aan de kook en laat het geheel circa 25 minuten koken, of tot het vrijgekomen vocht van de tomaten voldoende is ingekookt en de tomaten zacht zijn. Voeg de muntblaadjes en het citroensap tien minuten voor het einde van de kooktijd toe. Schep de jam (laat het muntblad in de jam zitten) over in schone jampotten en sluit ze goed af. Het muntblad kan ook worden weggelaten maar het is een toevoeging die ik dit jaar uitprobeerde - de munt woekerde naast de tomatenplanten in de moestuin waar ik op bezoek was - en de aangereikte combinatie zint me zeer. Een autonome moestuin zit vol verrassingen.

    • Florine Boucher