Zojuist verschenen; vertaald

Michael Ignatieff: Waar het bloed kruipt

223 blz., geïll., Contact, vert. Eric van Domburg Scipio (Blood and Belonging 1993), ƒ 39,90

Aan de hand van een aantal reizen voor een tv-serie van de BBC, die hem brachten naar het voormalige Joegoslavië, Duitsland, de Oekraïne, Quebec, Koerdistan en Noord-Ierland, schetst Ignatieff een beeld van het 'nieuwe' nationalisme. Nationalisme in zijn meest morbide vorm kan leiden tot oorlog en etnische zuiveringen. Sinds de val van de Muur en het verdwijnen van de Sovjet-Unie is de wereld verstoken van imperia, wat het nationaliteitsprobleem heeft vergroot. Daardoor is een diepere kloof ontstaan tussen diegenen die hun natie willen voorbehouden aan soortgenoten en degenen die in een natie een thuishaven zien voor allen, ongeacht ras, huidskleur en godsdienst.