Zeeuwse amateur stelt teleur op eigen ligfiets

ROTTERDAM, 24 SEPT. Zelfs iemand op een ligfiets heeft het werelduurrecord van Miguel Indurain niet weten te verbeteren. De 37-jarige Bram Moens deed gisteren in Bordeaux een vergeefse poging in zestig minuten verder te reiken dan de 53 kilometer en 40 meter die de Spanjaard vorige maand op dezelfde wielerbaan aflegde. Moens reed gisteren 51 kilometer en 93 meter.

Nog geen uur na zijn mislukte poging weet de fietsenbouwer uit Middelburg de oorzaak van zijn teleurstellende prestatie. “Na een half uur kreeg ik kramp in mijn rechterbeen. Dat kon ik er 'uitrijden', maar het kost je toch een paar kilometer.”

Moens reed op een ligfiets die ongeveer dertien kilo weegt. “Ik heb hem zelf ontworpen, zelf gebouwd en zelf bereden. Dat zie ik Indurain nog niet zo gauw doen.” Hij verwijst verder naar het verschil in vermogen met de Tourwinnaar. “Hij brengt 480 Watt, ik slechts 380. Dat is het verschil tussen een sportman en een amateur. Als ik dezelfde mogelijkheden zou hebben, had ik het record vast en zeker verbeterd. Ik ben geen professionele renner, laten we dat voorop stellen.”

Voor Moens is de officieuze recordpoging een stil protest tegen de internationale wielrenunie (UCI). Hij is van mening dat de UCI de ligfiets ten onrechte diskwalificeert als een incourant rijwiel. “Het is een bezopen standpunt. Toen het werelduurrecord in 1933 werd verbeterd door een ligfiets, hebben ze het een half jaar erkend en daarna weer teruggedraaid. Op die manier zet je een rem op de ontwikkeling. Indurain heeft dezelfde houding als de ruiters tweehonderd jaar geleden hadden. En zeg nou zelf: er is toch niemand die in een racefiets-houding voor de televisie gaat hangen?”

Of hij binnenkort een tweede recordpoging waagt, kon Moens gisteren nog niet vertellen. Als fabrikant van circa 120 ligfietsen per jaar houdt hij weinig tijd over om de prestatie van Indurain te verbeteren. “Misschien over een paar dagen, daar moet ik nog even over nadenken. Op de training bleek dat het erin zat. Maar ja, er zijn van die dagen dat het niet wil lukken.”