Wisselstrook open voor alle verkeer

DEN HAAG, 24 SEPT. De carpoolwisselstrook op de A1 bij Diemen gaat aanstaande maandag open voor alle spitsverkeer. Dat heeft minister Jorritsma (verkeer en waterstaat) de Tweede Kamer laten weten in antwoord op vragen van het Kamerlid Reitsma (CDA). Eerder was de openstelling voorzien voor 12 oktober.

Minister Jorrisma wil met de vervroegde openstelling voor alle verkeer tegemoet komen aan de wensen van weggebruikers. Tot nu toe stond het ministerie op het standpunt dat de tijd tot 12 oktober nodig was voor aanpassingen aan onder meer de invoegstrook. Krachtens de wet hoort een verkeersbesluit vier weken lang ter visie te liggen, alvorens het wordt geëffectueerd.

Jorritsma schrijft de Tweede Kamer nu dat uit de reacties op de tervisielegging slechts instemming met het besluit naar voren komt. Alleen de lange procedure in combinatie met de filedruk zou irritatie wekken. Daarom heeft de minister besloten “de openstelling te bespoedigen en onderwijl de lopende procedure voort te zetten.”

De carpoolwisselstrook werd op 12 augustus gesloten. Aanleiding was een vonnis van de Amsterdamse rechtbank, die in een zaak van voormalig minister van verkeer en waterstaat T. Westerterp bepaalde dat carpoolers niet als afzonderlijke categorie weggebruikers in het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens zijn opgenomen.