Walesa zet offensief in tegen regering en wacht op standbeelden

WARSCHAU, 24 SEPT. “Ik heb de regering een jaar de tijd gegeven. Nu ga ik wijzen op de tekortkomingen. Mijn betrekkingen met de regering zijn nu zo-zo, maar binnenkort zullen ze waarschijnlijk wel een puinhoop worden.”

Met die woorden kondigt de Poolse president Lech Walesa in een vraaggesprek met deze krant een offensief aan tegen de regering-Pawlak. Deze regering, een coalitie van ex-communisten en de Boerenpartij PSL, is in het recente verleden al enkele keren met Walesa in conflict gekomen. Volgens hem blijft ze in gebreke, omdat ze het tempo van de hervormingen heeft verlaagd en omdat ze “problemen niet oplost”.

Waarnemers brengen het door hem aangekondigde offensief mede in verband met de presidentsverkiezingen van volgend jaar en spreken over het begin van Walesa's verkiezingscampagne.

In het interview verklaart Walesa zijn sterk gedaalde populariteit in eigen land met de naar zijn mening te grote verwachtingen die de Polen van hem hadden toen hij als president aantrad.

“Ik ben ervan overtuigd dat er over vijftig jaar geen Poolse stad zal zijn zonder een standbeeld van mij. Maar nu betaal ik daarvoor de prijs. Er is geen dankbaarheid. Ik moet ervoor zorgen dat de hervormingen de juiste richting houden. We kunnen niet, zoals de Verenigde Staten, tweehonderd jaar doen over de opbouw van de democratie. Het moet in tien jaar. Dat betekent echter dat alle negatieve trends vertwintigvoudigd worden. Het probleem is dat de mensen duidelijk te maken”, aldus Walesa. De kritiek, als zou hij machtshongerig zijn, wijst hij van de hand: “Ik was de grootste democraat in dit deel van de wereld, maar ik moet me ook bemoeien met de implementatie van de democratie. Het plannen van democratie lijkt op machtshonger. Mensen maken geen verschil tussen het plannen van de democratie en het implementeren ervan.”