Subtoppers in City Marathon

AMSTERDAM, 24 SEPT. In Amsterdam wordt minder hard gelopen dan in Rotterdam. Af en toe wordt Jos Hermens een beetje wanhopig in de hoofdstad. Hij is verantwoordelijk voor het atletenveld in de marathon van Amsterdam (morgen) en Rotterdam (ieder jaar in april). Terwijl de internationale status van de wedstrijd in de Maasstad met sprongen vooruit ging, blijft Amsterdam slechts kleine stapjes maken.

Toch is er in Nederland plaats voor twee top-marathons, zegt Hermens. “De status van een marathon wordt bepaald door de tijd van de winnaar en door het budget dat de organisatie heeft om atleten aan te trekken”, legt hij uit. Rotterdam heeft een miljoen te besteden. Densimo liep er in 1988 het wereldrecord van 2.06.50, Rousseau won dit jaar in 2.07 Amsterdam heeft dit jaar ongeveer 200.000 gulden voor de lopers uitgetrokken. Nijboer liep er, in 1980, het Nederlands record van 2.09.01, vorig jaar won Suzuki met 2.11.56. De nummers drie en vier op de lijst van Nederlandse marathons, Eindhoven en Enschede, beschikken over minder geld. De tijden zijn er ook minder. De zestien overige marathons in Nederland zijn 'nationale' evenementen.

“In Amsterdam wordt het ieder jaar iets beter”, zegt Hermens. “Maar ik heb wel momenten dat ik me afvraag of ik mijn tijd niet beter kan besteden. Als ik ergens om vraag in Rotterdam, zeggen ze: 'dat is moeilijk'. Maar dan hebben ze het drie weken later geregeld. In Amsterdam zeggen ze: 'geen probleem'. En dan gebeurt er vervolgens vijf maanden niets.”

De twee marathons hoeven niet met elkaar te concurreren, zegt Hermens. De ene valt in het voorjaar, de andere in het najaar. De wereldtoppers kunnen in beide wedstrijden lopen. “Amsterdam zou kunnen proberen onderdeel te worden van het rijtje Boston, Berlijn, Londen en Rotterdam. Het parcours is vlak en goed genoeg. Een aantal grote sponsors in Amsterdam zou misschien zelf het initiatief moeten nemen. Met een miljoen gulden, waarvan een half miljoen voor de atleten. En dan hun eisen bij de organisatie op tafel leggen. Die zou dan moeten professionaliseren. De concurrentie tussen Amsterdam en Rotterdam - Ajax tegen Feyenoord - zou toch stimulerend moeten werken.”

In Rotterdam is de stad op de dag van de marathon volledig afgesloten voor het verkeer. Er staan honderdduizenden toeschouwers langs de weg. In Amsterdam vragen de bewoners en bezoekers zich verwonderd af wat er aan de hand is. Twee jaar geleden moest een stadsbus nog haast maken om de kopgroep niet in de weg te rijden. Vorig jaar ging het beter, dit jaar belooft de City Marathon een nog strengere controle. De invalswegen naar het centrum zijn afgesloten. De verkeerspolitie werkt volop mee, maar de organisatie heeft in Amsterdam ook te maken met negen verschillende deelraden. De meeste ondersteunen het evenement, maar twee raden vragen zich nog steeds af wat zij toch met een hardloopwedstrijd te maken hebben. De organisatie overweegt daarom volgend jaar het parcours in te korten. In plaats van de lange lus in de 'kille en koude' noord-westhoek (Osdorp, Geuzenveld) zouden de lopers dan twee rondjes door het centrum lopen.

Dit jaar heeft Hermens voor Amsterdam ongeveer een zelfde deelnemersveld bij elkaar gekregen als bij voorgaande edities. De onderhandelingen met de Namibiër Lucketz Swartbooi, vorig jaar tweede op het WK, werden twee weken geleden afgebroken. Hij is geblesseerd. Er rest een groep van ongeveer acht deelnemers die een tijd kunnen lopen van 2.10 tot 2.12, waarbij Hermens in de laatste kilometers volop strijd verwacht. “Wereldtopper Rousseau liep vorige week in Brussel voor tachtigduizend dollar en bonussen, ons hele budget. Dan heb je een lange solo. Daarom kies ik in Amsterdam altijd voor een groep subtoppers en een aantal aankomende talenten.”

    • Remmelt Otten