Stich met dood bedreigd voor Davis-Cupduel

ROTTERDAM, 24 SEPT. Volgens woordvoerder Jens-Peter Hecht van de Duitse tennisbond is Michael Stich vóór de Davis-Cupwedstrijd van zijn land tegen Rusland, gisteren in Hamburg, met de dood bedreigd. Duitsland - Rusland wordt gespeeld op hetzelfde complex waar Monica Seles in april van het vorige jaar met een mes werd gestoken. De politie heeft een onderzoek ingesteld.

Nadat Stich, de nummer twee van de wereld, van Alexander Volkov had verloren, kondigde de Duitse speler aan te overwegen zich uit het toernooi terug te trekken. Zonder overigens een reden te geven “Als u de reden wist, zou u er begrip voor hebben”, verklaarde hij tegenover toehoorders.

De zege van Volkov op Stich - de setstanden waren 7-5, 1-6, 7-6 en 6-4 - betekende dat titelverdediger Duitsland in de halve finale van het Davis-Cuptoernooi op de rand van de uitschakeling balanceert. Voor de partij Volkov - Stich had de Duitser Bernd Karbacher het festijn voor 8.000 toeschouwers teleurstellend geopend: hij schoot tekort tegen Kafelnikov: 7-6, 6-1, 2-6 en 6-4.

De Russen stonden nooit eerder in de eindstrijd van de Davis Cup. Volkov, die in de zeven voorgaande ontmoetingen met Stich slechts twee keer won, profiteerde van gebrek aan vorm en concentratie bij de US Open-finalist. In het 94 jaar oude toernooi overleefden de Russen, die in 1962 voor de eerste keer deelnamen, nooit de eerste ronde. De Duitsers, die in Hamburg Boris Becker missen, wonnen al drie keer: in 1988, 1989 en 1993. Sinds negen jaar hebben ze geen nederlaag meer geleden op eigen bodem.

Duitsland slaagde er in slechts één keer eerder in een 0-2 achterstand weg te werken. Dat was in 1960, thuis tegen Tsjechoslowakije. Toch had teamchef Pilic gisteren nog hoop. “Ik wist dat het moeilijk zou worden. Toch geven we het niet op.” De Russen kunnen vandaag in het dubbelspel de beslissing forceren. Kafelnikov en Olhovski zijn voor die taak aangewezen. Wie voor de Duitsers aantreden is nog onbekend.

In Gothenburg begonnen de Zweden tegenvallend aan de tweede halve finale van het Davis-Cuptoernooi. De Verenigde Staten namen gisteravond een voorsprong van 2-0 op de Skandinaviërs. Martin versloeg Edberg in vier sets: 6-2, 2-6, 6-4 en 6-3.

Voor Martin was het pas zijn tweede optreden ooit in een Davis-Cupmatch. Hij staat zesde op de wereldranglijst, slechts één plaats achter Edberg. Vervolgens ging Larsson onderuit tegen Sampras: 7-6, 4-6 en 2-6 6-7.