Leider Sinn Fein begint rondreis door de VS

LONDEN, 24 SEPT. Gerry Adams, leider van Sinn Fein, de politieke vleugel van het Ierse Republikeinse Leger (IRA), vertrekt vandaag voor een rondreis van twee weken door de Verenigde Staten. Adams kreeg gisteren een visum uitgereikt door het Amerikaanse consulaat in Belfast. Het wordt het eerste bezoek van de Sinn Fein-leider aan Amerika na de afkondiging van het bestand door de IRA. De Amerikanen hebben als voorwaarde gesteld dat Adams niet aan directe of indirecte fondsenwerving doet. Hij reist vandaag eerst naar Boston, waar hij senator Edward Kennedy, die van Ierse afkomst is, zal ontmoeten.

Adams zal in de VS pogen steun te krijgen voor de IRA en haar streven naar een verenigd Ierland zonder Britse 'inmenging'. Het door de IRA afgekondigde bestand heeft de positie van Adams versterkt. Eind februari was de Sinn Fein-leider ook al in de VS. Zijn bezoek leidde toen tot spanningen tussen de regering-Clinton en Londen. De Amerikaanse vice-president Al Gore zei gisteren, bij een bezoek van een delegatie van de Unionistische partij van Ulster, voorstander te zijn van een permanent akkoord voor Noord-Ierland waarin zowel de belangen van de katholieke als de protestantse gemeenschap worden gediend. (AP, Reuter)