Kok: ophanging toont kloof aan met Singapore

DEN HAAG, 24 SEPT. Premier Kok heeft gistermiddag de Singaporese zaakgelastigde mevrouw Lim-Iseli Kheng Hua ontboden naar aanleiding van de ophanging van de Nederlander Van Damme, gisterochtend in Singapore.

Tijdens de wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad gistermiddag zei Kok dat hij de “gevoelens van diepgewortelde emotie” heeft overgebracht van de Nederlandse regering over “het feit dat in het rechtsstelsel van dat land een rechtszaak kan eindigen met de dood.” “Daar kunnen we ons in onze Westerse cultuur emotioneel niet bij neerleggen”, aldus Kok die verder zei dat het voltrekken van het vonnis “een enorme domper” had gezet op de vergadering van de ministerraad. Kok: “We zien hiermee hoe groot de culturele kloof is die gaapt tussen Nederland en Singapore. Ik heb de zaakgelastigde dringend verzocht na te denken over mogelijkheden die kloof te dichten door een einde te maken aan deze buitengewoon inhumane wijze van berechting.” Volgens de minister-president reageerde de Singaporese zaakgelastigde zeer betrokken. “Ik ben er van overtuigd dat deze zaak haar niet langs de kouwe kleren afging”, aldus Kok.

De premier opereerde als waarnemend minister van buitenlandse zaken omdat minister Van Mierlo gistermiddag naar New York vertrok voor een VN-vergadering. Volgens Kok heeft Van Mierlo “letterlijk alles gedaan wat mogelijk is” om de executie te voorkomen.

De Nederlandse regering verbindt geen verdere diplomatieke gevolgen aan de executie Van Damme. “Je moet toch altijd weer terug naar normale verhoudingen”, aldus Kok. “En wanneer is dat? Na drie dagen, tien dagen, drie maanden? Is het dan minder erg wat er gebeurd is?” De premier stelde vast dat “formeel” geen wijziging optreedt in de verhouding met Singapore maar dat er materieel “een enorme grauwsluier is komen te hangen over de verhoudingen.” “Ik denk dat iedere Nederlander die de komende tijd wordt geconfronteerd met vertegenwoordigers van Singapore op zijn zachtst gezegd iets moeten wegslikken en soms meer dan dat.”