Karpov na aarzelende start op volle toeren

TILBURG, 24 SEPT. De plaatsingslijst van het Interpolis Wereldschaaktoernooi blijkt een hoog voorspellend gehalte te hebben. Van de eerste vier spelers heeft alleen Ivantsjoek zich nog niet geplaatst voor de halve finales. De Oekraïener zal zich na twee remises in de barrage de meerdere van Chalifman moeten tonen. Karpov, Salov en Barejev kwalificeerden zich met grote overmacht.

Karpov is na een aarzelende start op volle toeren geraakt. In de eerste kwartfinale-partij denderde hij met groot combinatoir geweld over Georgiev heen. In de retourbeurt sloeg hij een manmoedig offerspektakel van de Bulgaar koel rekenend af om vervolgens zijn materiële overwicht in winst om te zetten. Dat was geen geringe prestatie. De 29-jarige Georgiev is geen grote bekendheid, maar toch hoort hij al vele jaren tot de wereldtop. Misschien staat zijn bescheiden verschijning en terughoudende gedrag een grotere bekendheid in de weg.

Bijna ongezien schuifelt hij de speelzaal in. Het enige wat hem interesseert is schaken en dat kan hij heel goed. Met name zijn openingenkennis is fenomenaal. Voor Karpov had hij een bijzonder scherp wapen uitgezocht, dat slechts één nadeel had. Het was zo scherp dat hij bij de minste verkeerde beweging zelf onder het bloed kwam te zitten. Karpov vertelde als superieur winnaar dat hij het allemaal al in 1978 had geanalyseerd voor zijn match tegen Kortsjnoi.

Ivantsjoek kreeg van Chalifman een welbewuste uitnodiging om zijn theoretische kunstjes laten zien. Ivantsjoek nam de uitdaging aan en herhaalde de ope- nings-opzet waarmee hij in de barrage van de vorige ronde ronde Azmaiparasjvili had gelyncht. Na twintig zetten legden de spelers zich neer bij de onvermijdelijke barrage.

Karpov mag in grote vorm zijn, toch is zelfs zijn optreden niet zo ongenaakbaar als dat van de als tweede geplaatste Salov. Nadat hij vorige week in zijn eerste ontmoeting de sterkste Chinese grootmeester, Ye Jingxuan, van zich af had geschud, overwoog hij of hij zich zou terugtrekken en de Chinees zijn plaats te geven. Een fikse keelontsteking belemmerde hem het denken. Nog steeds voelt de Rus zich matig, maar een beetje koorts van tijd tot tijd lijkt hem niet te deren. Akopian bezweek in hun eerste partij voor Salovs gepatenteerde sluipschaak. In de tweede partij stond hij voor de ondankbare dan wel onmogelijke opgave met zwart van Salov te winnen. Na achttien zetten gaf hij toe dat zijn kansen nul waren.

Voordat Georgiev overging tot grof geweld, trokken de partijen weinig aandacht. Het gesprek van de dag was het door Reuters en AP verspreide gerucht dat de Olympiade die eind november in het Griekse Thessaloniki zou moeten beginnen, van de baan is. Een reeks telefoontjes leerde dat dat een al te rasse conclusie was. Wel werd duidelijk dat het gerucht niet helemaal uit de lucht was gegrepen. Een belangrijke post op de begroting van het landentoernooi is een substantiële bijdrage van de Griekse regering. Het lijkt er sterk op dat de wereldschaakbond niet meer op dat bedrag hoeft te rekenen.

Dat zou niet de eerste tegenslag zijn sinds FIDE haar bureau van Luzern naar Athene verhuisde. Het afgelopen jaar heeft het Griekse ministerie van sport ook het huurcontract van dit secretariaat aan haar laars gelapt en een schuld opgebouwd van zo'n kleine half miljoen gulden. Hoe groot de kansen zijn dat de Olympiade alsnog doorgaat is vooralsnog moeilijk te zeggen, aangezien president Campomanes achter de schermen in een hevige prestigeslag is gewikkeld met Georgios Makropoulos. Die organiseert de Olympiade en hoopt op het gelijktijdig te houden FIDE-congres tot nieuwe president gekozen te worden.

    • Dirk Jan ten Geuzendam