IMF leent Oekraine 1,2 mld, teugels aangehaald

KIEV/GENÈVE, 24 SEPT. Oekraine kan een lening van 700 miljoen dollar (1,2 miljard gulden) van het Internationale Monetaire Fonds (IMF) tegemoet zien. Over de voorwaarden die de financiële instelling aan de oud-Sovjet-republiek voor het economische hervormingsbeleid heeft gesteld, hebben beide partijen een akkoord bereikt in de Oekrainse hoofdstad Kiev.

Dit heeft het IMF gisteravond bekendgemaakt. Het akkoord komt aan de vooravond van de jaarvergadering van het IMF en de Wereldbank die eind volgende week in Madrid wordt gehouden.

Het economische programma voor de overgang van de centraal geleide plan-economie naar een vrije-markteconomie voorziet in het terugdringen van de inflatie. Daarvoor dient het begrotingstekort te verminderen en het uitgeven van geld aan banden te worden gelegd. Ook moeten de prijzen worden vrijgelaten.

De Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) heeft in een rapport gewaarschuwd voor een explosie van de werkloosheid in Oekraïne. De economie bevindt zich in en diep dal en één op de vier directeuren verwacht dat hun bedrijf binnen een jaar failliet gaat. De ILO wijt de erbarmelijk werkgelegenheidssituatie in Oekraine deels aan het beleid van het IMF.

Onder de bezuinigingsdruk van het IMF heeft de regering onder meer een strafbelasting ingesteld voor bedrijven die de lonen verhogen. Als gevolg daarvan hebben veel bedrijven de lonen van de lagere arbeiders verlaagd teneinde hogere werknemers meer salaris te kunnen geven. Het land heeft de grootste verborgen werkloosheid in Oost-Europa, namelijk 22 procent. Het officiële werkloosheidscijfer bedraagt echter slechts 1 procent.

Veel bedrijven proberen hun overschot aan werknemers op te lossen door hen met onbetaald verlof te sturen of hun werktijden in te korten. In het afgelopen jaar heeft het Oekraiense bedrijfsleven 12 procent van alle werknemers op straat gezet, zo staat in het ILO-rapport. Bijna de helft van alle bedrijven heeft mensen voor kortere of langere tijd zonder salaris op straat gezet. Meer dan de helft van de bedrijven is overgegaan op tijdelijke invoering van deeltijd-werk. (AFP, AP, Reuter)