Gemeenten zien af van acties tegen gaswinning

ALKMAAR, 24 SEPT. De gemeenten Alkmaar, Bergen, Heiloo en Schoorl zien vooralsnog af van juridische stappen om de gaswinning in het gebied beëindigd te krijgen.

Dit is gistermiddag afgesproken na spoedoverleg tussen de burgemeesters van de gemeenten, het KNMI, het Staatstoezicht op de Mijnen en de oliemaatschappij Amoco, die ter plaatse aardgasvelden exploiteert. Aanleiding voor het spoedberaad waren de aardschokken in de opmgeving van Alkmaar op 6 augustus en 21 september.

Een verband tussen aardschokken en gaswinning is “hoogstwaarschijnlijk”, zei burgemeester J. Pop van Alkmaar na afloop van het beraad. Voornaamste reden om toch geen actie te ondernemen is voor de gemeenten dat het betrokken gaswinningsveld al voor 85 procent is leeggepompt. Ook een nieuwe boring door Amoco in Schoorl kan doorgaan, verklaarde burgemeester L. Quant van die gemeente.

De twee schokken zo kort na elkaar en met een kracht van respectievelijk 3,2 en 3,0 op de schaal van Richter hebben onder de plaatselijke bevolking veel onrust teweeg gebracht, maar volgens burgemeester Pop was de schade te verwaarlozen: “Die lag in de sfeer van loszittende stenen die naar beneden vielen en haarscheurtjes in plafonds en muren.” Ook is melding gemaakt van bestaande scheuren die opeens veel groter werden.

Na de eerste schok heeft Amoco twee schadeclaims van burgers ontvangen, maar die zijn volgens P. Verburg, vertegenwoordiger van de maatschappij, niet gehonoreerd. “Daarvoor hebben we nog te weinig inzicht in de materie”, zei hij gisteren, “maar als het verband tussen gaswinning en schokken vaststaat, accepteren we onze verantwoordelijkheid.”

Het KNMI zal in de regio Alkmaar ten minste dertig seismometers plaatsen om de preciese herkomst van aardschokken in dat gebied vast te stellen. Ook zal het KNMI een risico-analyse opstellen om te bepalen wat de gevolgen van zo'n schok aan het aardoppervlak kunnen zijn.

Seismoloog H. Haak van het KNMI voorspelde op grond van eerder onderzoek meer bevingen in het bewuste gebied en dan vooral “lichte trillingen die niet door de bewoners worden opgemerkt.” De hevigheid van de schokken zal volgens hem niet toenemen, wel het aantal.