Foto

Amy Rule, red.: Carleton Watkins, selected texts and biography

189 blz., Clio Press 1993, ƒ 134,65

Foto: Goudzoeker in Calaveras County, California, een albumine-druk rond 1883 gemaakt door de Amerikaanse fotograaf Carleton Watkins (1829-1916).

Watkins, geboren in New York, trok tijdens de 'goldrush' naar het zuiden. Na zijn geluk geprobeerd te hebben als goudzoeker, winkelbediende, timmerman en boekverkoper, slaagde hij als fotograaf. Zoals zoveel van zijn collega's in de begindagen van het medium nam hij iedere opdracht aan zolang er geld mee te verdienen was: 'Baby's! Baby's! Breng uw baby's!' luidde de eerste advertentietekst, waarmee Watkins zich als fotograaf kenbaar maakte.

Geld was er in het midden van de vorige eeuw niet alleen te verdienen als studiofotograaf, maar vooral ook als verslaglegger van de avontuurlijke geologische onderzoeken waarmee 'het wilde westen' in kaart werd gebracht. Watkins nam aan verschillende expedities deel, en was in 1861 een van de eerste fotografen in de Yosemite Valley. (Het gebied zou een eeuw later door Ansel Adams internationale faam verwerven als natuurpark.) Zijn stereofoto's en albums met stadsgezichten en landschappen kenden ongekende oplagen.

Het boek over Watkins maakt deel uit van de World Photographers Reference Serie, waarin aan de hand van vooral historische documenten (brieven, dagboekfragmenten, contemporaine kritieken) leven en werken van baanbrekende fotografen wordt gereconstrueerd. Het is in de eerste plaats een bronnenstudie, en is evenals de andere afleveringen (o.a. Frederick Evans, Fox Talbot en Bill Brandt) spaarzaam geïllustreerd: de samenstellers gaan er niet ten onrechte van uit dat er voor het fotowerk genoeg andere bronnen te raadplegen zijn.