Digital schrapt 365 arbeidsplaatsen

ROTTERDAM, 24 SEPT. Het automatiseringsbedrijf Digital Nederland schrapt 365 van de 2500 banen. Voor ongeveer 200 werknemers dreigt gedwongen ontslag. Het overige verlies aan arbeidsplaatsen wil Digital opvangen via natuurlijk verloop en door het afstoten van onrendabele bedrijfsonderdelen, zoals verkoop en marketing.

Dat heeft het personeel van Digital gistermiddag in de Utrechtse Jaarbeurs van de directie te horen gekregen.

Het banenverlies treft de vestigingen in Apeldoorn en Utrecht. In Apeldoorn, de voormalige Philips-divisie Informatiesystemen, schrapt Digital 80 van de 200 arbeidsplaatsen. In Utrecht gaat het om 285 tot 300 van de 1300 banen. De sanering moet 30 juni volgend jaar zijn voltooid.

In Nijmegen (593 werknemers) staan op dit moment nog geen banen op de tocht. Mogelijk treft de directie van Digital voor deze vestiging na 1 januari 1995 een voorziening.

De reorganisatie maakt deel uit van de voorgenomen inkrimping van het Europese personeelsbestand van Digital met ruim 7.000 personen tot 26.000. Over de hele wereld wil het Amerikaanse moederconcern in een jaar tijd het personeelsbestand van 85.000 terugbrengen tot 65.000 banen.

De sanering valt samen met een reorganisatie van de onderneming. Voor veel werknemers van de vestiging in Rotterdam betekent dat een verhuizing naar de hoofdvestiging in Utrecht.

De vakbonden wijzen de voorgestelde reorganisatie van de hand. “Wij willen in ieder geval eerst de vraag beantwoord zien of deze methode noodzakelijk is”, zegt VHP-bestuurder J. Sparla. Als er een sociaal plan komt moet volgens Sparla voor de werknemers de zekerheid van een baan -binnen of buiten Digital - centraal staan. “Het is niet de bedoeling dat ze met een zak vol geld worden wegestuurd. Dat spelletje wil ik niet spelen.” Wereldwijd heeft Digital voor de reorganisaties een bedrag gereserveerd van 1,2 miljard dollar.

In tegenstelling tot het Amerikaanse moederconcern boekte Digital Nederland de afgelopen jaren wel winst. In het boekjaar 1992-1993 boekte het bedrijf een winst van 68 miljoen gulden en in het boekjaar 1993-1994 bedraagt de winst naar verwachting zeven miljoen gulden. Deze daling is echter hoofdzakelijk veroorzaakt door een grote bijdrage van 55 miljoen gulden aan het noodlijdende Amerikaanse moederbedrijf.