Beurs nerveus door rente en 'Big Bang'

AMSTERDAM, 24 SEPT. Nog drieënhalve dag 'gewone' handel, dan slaat de Big Bang toe op de Amsterdamse effectenbeurs. Donderdagmiddag sluit het Damrak zijn deuren voor de laatste voorbereidingen van de belangrijkste hervorming in de driehonderjarige geschiedenis van de beurs: de introductie van de schermenhandel. Aan de vooravond van de historische hervorming was er sprake van een nerveuze aandelenmarkt.

Die nervositeit kwam niet alleen voort uit de naderende veranderingen ter beurze. Meer was zij een gevolg van de rentemarkten in Europa die, vooral aan het begin van de afgelopen week, flink op de zenuwen van de handelaren speelden. Nu de economie vrij vlot groeit, verklaarde gisteren een analist van effectenbank Barclays de Zoete Wedd in Amsterdam, leeft hier op het Europese continent steeds sterker de gedachte dat er een einde is gekomen aan de rentedalingen. De renteverhoging die de Britten vorige week doorvoerden heeft wat dat betreft de spanning op de markten alleen maar vergroot.

Deze week gingen alle ogen uit naar de M3, de belangrijkste maatstaf voor de geldhoeveelheid in Duitsland. Deze week bleek dat de geldgroei in augustus lager uitviel dan in juli. Dat was beter dan verwacht waardoor eerst de koersen op de obligatiemarkten en vervolgens ook die op de aandelenmarkten aantrokken.

In Amsterdam was er sprake van een “testweekje”, zoals een handelaar het omschreef. Daarmee doelde hij op de neerwaartse schommelingen van de AEX-index die een aantal malen zeer dicht in de buurt kwam van de 400 punten en er zelfs even doorheen ging. In beursjargon wordt die grens “een belangrijk weerstandsniveau” genoemd. Uiteindelijk sloot de index dagelijks steeds keurig boven dit niveau, hoewel de week lager werd afgesloten. Gisteren lag het slot op 403,61 punten, precies vier punten lager dan een week daarvoor.

Koopjesjacht en short covering, het opruimen van posities waarmee werd gespeculeerd op een koersdaling, zorgden links en rechts op het koersenbord voor hogere koersen. Vooral beursfondsen die het de afgelopen weken zwaar te verduren hadden gehad, konden daar van profiteren. Aegon sprong er uit met een koerswinst in vijf dagen van ruim vijf procent. Het aandeel van de verzekeraar ging gistermiddag van de hand voor 101,50 gulden terwijl het een week eerder nog 96,50 gulden waard was. Ook elektronicaconcern Philips, dat gisteren sloot op 55,10 gulden, zit weer in de lift nadat de koers de afgelopen weken bijna tien procent verloren had.

De omzetten bleven de hele week laag. Dat had bij sommige fondsen wonderlijke koersbewegingen tot gevolg. Akzo duikelde eerst maar herstelde zich later weer. De koers van DSM, die vorige week nog astronomische hoogte bereikte, lag deze week juist onder druk. Ook BolsWessanen kreeg een stevige dreun te incasseren. Het aandeel verloor 4,5 procent. De meest opvallende tik kreeg Nedlloyd. Het transportconcern uit Rotterdam viel liefst negen procent in koers terug naar 58,50 gulden. Minder was het aandeel Nedlloyd dit jaar nog niet waard.

    • Max Christern