Algerijnse diplomaat bewindvoerder Haïti

NEW YORK/PORT-AU-PRINCE, 24 SEPT. De Algerijnse oud-minister van buitenlandse zaken Lakhdar Brahimi wordt de nieuwe speciale gezant van de Verenigde Naties voor Haïti. Dat is gisteren in kringen van de VN meegedeeld. De 60-jarige Brahimi volgt de Argentijnse oud-minister Dante Caputo op. Deze legde maandag zijn functie neer, omdat hij vond dat de Verenigde Staten met hun onderhandelingen met de militaire leiders van Haïti de Verenigde Naties hadden gepasseerd.

Intussen is de Amerikaanse militaire politie gisteren met 750 man begonnen patrouilles in de hoofstad Port-au-Prince uit te voeren, zo heeft de woordvoerder van de Amerikaanse troepen ter plaatse, kolonel Barry Willey, bekendgemaakt.

De Amerikanen voelden zich genoodzaakt tot eigen patrouilles, omdat de Haïtiaanse politie, die volgens het akkoord tussen junta-leider Raoul Cédras en de Amerikaanse oud-president Jimmy Carter van afgelopen zondag de orde in Haïti moet handhaven, voor de ogen van de wereldpers met buitensporig geweld optrad tegen de eigen bevolking.

De Amerikaanse troepen, die voorlopig alleen maar in Port-au-Prince en de op één na grootste stad (Cap Haïtien) present zijn, bereiden hun aanwezigheid in het hele land voor. Verkenningsmissies werden gestuurd naar Jacmel en naar Gonaïves waar op 1 januari 1804 de onafhankelijkheid van Haïti werd geproclameerd.

De Amerikaanse minister van defensie, William Perry, deelde in Washington mee dat inmiddels meer dan 10.000 Amerikaanse militairen op Haïti zijn gelegerd. Dat aantal moet in het kader van de vredesoperatie oplopen tot 15.000. (AP, Reuter)