Advocaten: zwendel met paspoorten

HILVERSUM/DEN HAAG, 24 SEPT. Drie Amsterdamse advocaten hebben gisteren de Koninklijke Marechaussee ervan beschuldigd met paspoorten van asielzoekers te knoeien. De drie, W. Blaauw, F. Koers en F. Bruggink, zeiden dit voor de VPRO-radio. Volgens de advocaten komt het veelvuldig voor dat asielzoekers zonder paspoort een willekeurige kopie in handen krijgen gedrukt waarna ze de grens worden overgezet. Blaauw vertelde hoe hij in het Grenshospitium bij een bezoek aan een asielzoeker uit Liberia in diens dossier een onduidelijke kopie aantrof van een paspoort van een Nigeriaan. Die Nigeriaan was toevallig een cliënt van Blaauw die de verwisseling ontdekte. Koers heeft deze praktijk naar eigen zeggen in de afgelopen twee jaar zeker tien keer meegemaakt. Een woordvoerder van de marechaussee zei dat als de advocaten er zo zeker van zijn dat er dergelijke misstanden heersen, zij daar Justitie van op de hoogte moeten stellen.