'Actie Hutu's in Rwanda is op handen'

GENÈVE/GOMA, 24 SEPT. Het verdreven Hutu-bewind van Rwanda is volgens de Verenigde Naties van plan binnenkort een nieuw offensief te lanceren vanuit de grensstreken met de buurlanden Tanzania en Zaïre.

De aanval wordt met name in het westen van Rwanda verwacht, waar de Hutu-militairen op deze manier hopen te ontkomen aan een verplaatsing van hun vluchtelingenkampen, diep Zaïre in.

Intussen hebben de VN opnieuw melding gemaakt van wreedheden die Tutsi-militairen zouden hebben begaan tegen Hutu's. In verband daarmee sturen de VN vandaag 120 Australische en Canadese militairen naar het zuidoosten van Rwanda, waar de situatie snel zou verslechteren. Tot dusver zaten er alleen waarnemers van de VN in het gebied. “Het is een rotzooi daar”, aldus een VN-vertegenwoordiger, “we krijgen berichten over wreedheden die we moeten onderzoeken.” De VN adviseren Rwandese vluchtelingen niet meer om naar hun vaderland terug te keren.

Afgevaardigden van de VN overleggen met de RPF-regering over het instellen van een onderzoek naar “een onmiskenbaar patroon van vervolgingen en het vermoorden van Hutu's”.

De VN schat het aantal slachtoffers van moordpartijen door het RPF sinds eind juli op enige duizenden. Het RPF geeft toe dat tussen de 60 en 70 Hutu's het slachtoffer zijn geworden van willekeurige wraakacties van soldaten. Zeven verdachte RPF-militairen zouden zijn aangehouden.

De regering beschuldigt op haar beurt de Hutu-milities ervan nog steeds gruweldaden te plegen, onder meer in het zuidoosten van het land. Zij heeft er een groot offensief aangekondigd.

In totaal zijn sinds begin april meer dan twee miljoen Rwandezen naar buurlanden uitgeweken. De meesten behoren tot de meerderheid van de Hutu-stam. Tussen april en juli zijn 500.000 tot één miljoen Rwandezen het slachtoffer geworden van massamoorden, voornamelijk gepleegd door extremistische Hutu-milities en militairen van de toenmalige regering. (AP, Reuter)