Zwaar water voor Roemenië

Roemenië heeft met India een contract gesloten voor de levering van 350 ton zwaar water voor de eerste kernreactor die het land volgend jaar in gebruik wil nemen. Het betreft de eerste van de vier geplande Canadese zwaarwaterreactoren van het type Candu die al sinds 1980 in aanbouw is.

Dat heeft directeur Viorel Marculescu van de kerncentrale bij Cernavoda aan de Donau meegedeeld. De eerste reactor, die een vermogen van 700 megawatt bezit, heeft 500 ton zwaar water als koelmiddel nodig. Een deel daarvan, 120 ton, is al geleverd door de Roemeense zwaarwaterfabriek bij Halinga die onlangs na problemen met de veiligheid gedeeltelijk is stilgelegd.

De meeste Westerse staten hebben zwaar water opgenomen in hun lijsten van strategische goederen. Export is aan beperkingen onderworpen en meestal worden ook waarborgovereenkomsten ('safeguards') tegen misbruik van het materiaal gesloten.

Uit zwaar water ontstaat bij gebruik in een kernreactor tritium dat gebruikt kan worden als fusiemateriaal in waterstofbommen. Een ander bezwaar van zwaarwaterreactoren van het type Candu is dat ze gebruik van onverrijkt uranium toestaan. Dat bemoeilijkt de greep op de splijtstofcyclus van de staten die zulke reactoren gebruiken, zoals behalve Canada India, Pakistan, Zuid-Korea en Argentinië.