Z-Afrika schrikt van lage kredietbeoordeling

JOHANNESBURG, 23 SEPT. De financiële markten in Zuid-Afrika hebben gisteren geschrokken gereageerd op de eerste buitenlandse beoordeling van de kredietwaardigheid van het land. Het Britse bureau International Banking Credit Association (IBCA) kende de relatief lage BB-status toe, waardoor Zuid-Afrika voor kredietverleners in dezelfde categorie komt als Argentinië, Mexico en Hongarije.

De beoordeling geldt internationaal als een risico-indicatie voor beleggers. Hoe lager de status, des te duurder wordt het lenen van geld op de internationale kapitaalmarkt. IBCA heeft op eigen initiatief een rapport uitgebracht. Het oordeel staat los van de klassificatie die de Zuidafrikaanse regering zelf aan drie bureaus, twee in de VS en één in Japan, heeft gevraagd. De resultaten daarvan worden volgende maand verwacht.

Zuidafrikaanse beleggers zagen de taxatie van het Britse bureau gisteren als een aanwijzing dat internationaal nog steeds weinig vertrouwen bestaat in de economische en politieke situatie. Zuid-Afrika heeft dringend buitenlandse investeringen nodig om de economische groei te bewerkstelligen, die nodig is om de armoede in het land te bestrijden en de gevolgen van apartheid op te heffen. IBCA noemde als negatieve aspecten onder meer de dreigende uittocht van gekwalificeerde jonge blanken en een verlaging van academische normen aan de universiteiten. Ook het financieringstekort van ruim zes procent werkt in Zuid-Afrika's nadeel. Als positieve factor noemt het bureau de relatief lage buitenlandse schuld.

De reactie op het IBCA-rapport op de financiële markten was negatief. De rente op obligaties steeg met een kwart procent tot 16,45 procent. De financiële rand, de munteenheid die door beleggers wordt gebruikt, verloor flink ten opzichte van de dollar, maar herstelde zich aan het eind van de dag. De minister van financiën, Chris Liebenberg, zei in een reactie dat hij “tamelijk ontspannen” was over de tegenvallende kredietbeoordeling. Liebenberg verwacht dat de beoordeling van de overige drie bureau's anders zal uitvallen. “De markten moeten maar beoordelen in hoeverre de IBCA gelijk heeft of niet”.

    • Peter ter Horst