Wegwerkers: actie voor meer veiligheid

ROTTERDAM, 23 SEPT. Wegwerkers voeren sinds vanochtend een landelijke actie die moet leiden tot veiligere werkomstandigheden. Reflecterende spandoeken bij het knooppunt Oude Rijn en op de A12 bij Bunnik moeten automobilisten erop wijzen welk gevaar zij kunnen vormen voor wegwerkers. Bij wegrestaurants en bij op- en afritten van snelwegen worden aan automobilisten pamfletten uitgedeeld en worden handtekeningen verzameld, die volgende week worden aangeboden aan minister Jorritsma (verkeer en waterstaat).

De actievoerders eisen van Jorritsma extra veiligheidsmaatregelen, zoals meer omleidingen bij wegwerkzaamheden, strengere snelheidsbeperkende maatregelen en permanente snelheidscontroles. De acties, georganiseerd door de Bouw- en Houtbond FNV, duren een week en houdt verband met de ongevallen van vorige week waarbij twee mensen tijdens wegwerkzaamheden omkwamen.

Sinds woensdag voert de politie extra controles uit langs weggedeelten waar werkzaamheden gaande zijn. In de nacht van woensdag op donderdag werden op de A2 ter hoogte van Vinkeveen 874 voertuigen gecontroleerd op een weggedeelte waar tijdelijk slechts zeventig kilometer per uur mocht worden gereden, 714 chauffeurs reden te hard.