VN: duizenden Hutu's dood bij wraak Tutsi's

GENÈVE, 23 SEPT. De vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties zegt te beschikken over berichten over massamoorden door het Rwandees Patriottisch Front (RPF), die de afgelopen twee maanden duizenden Hutu's het leven hebben gekost.

Het is de eerste publieke erkenning van het UNHCR van wraakacties door het RPF.

Functionarissen van de VN en van de door het RPF gedomineerde Rwandese regering zouden later op de dag in Kigali gaan praten over een onderzoek naar “een onmiskenbaar patroon van moorden en vervolging door het RPF gericht tegen de Hutu-bevolking”, aldus een mededeling van het UNHCR in Genève. Het RPF bestaat voornamelijk uit leden van de Tutsi-stam, die de afgelopen maanden juist het doelwit is geweest van Hutu-moordenaars.

Een woordvoerster van het UNHCR in het Zaïrese Goma had gisteren al gemeld dat een groeiend aantal Hutu-vluchtelingen dat uit Zaïre naar Rwanda was teruggegaan, weer op de vlucht was geslagen voor wraakacties door soldaten van het RPF. In kampen rondom Goma hebben ongeveer 800.000 vluchtelingen, met name Hutu's, hun toevlucht gezocht na de overwinning van het RPF in Rwanda, en internationale hulporganisaties moedigen hen aan naar hun woonplaatsen terug te keren. Het UNHCR vreest dat de gemelde moordpartijen het hele plan om de vluchtelingen te repatriëren op losse schroeven stelt.

“We beginnen verontrustende acties te constateren van moord, ontvoering en pesterijen tegen mensen die naar Rwanda terugkeren”, aldus de woordvoerster. “Wij hebben met twintig vluchtelingen gepraat, en iedereen heeft een afschuwelijk verhaal te vertellen.” Volgens haar negeren de soldaten van het RPF de bevelen van hun regering om de veiligheid van terugkerende vluchtelingen te verzekeren. (Reuter, AP)