Vervolguitgifte staatslening bracht onverwacht veel op

ROTTERDAM, 23 SEPT. De vervolguitgifte van de 7,5 procent-staatslening met een looptijd van dertig jaar heeft volgens de markt meer opgebracht dan was verwacht. Vooral buitenlandse institutionele partijen toonden interesse. Volgens marktkringen is 95 procent in het buitenland geplaatst.

Financiën heeft door de vervolguitgifte 1,2 miljard gulden geïncaseerd.De emissiekoers van de lening is 93,25 gulden, goed voor een rendement van 8,1 procent, zo heeft het ministerie van financiën gisteren bekendgemaakt.

De totale omvang van de lening bedraagt nu 14,4 miljard gulden. De opbrengst is bedoeld voor de dekking van de financieringsbehoefte over 1994. Het ministerie van financiën raamt die op 37,2 miljard gulden. Mede door het succes van de laatste leningen is daar inmiddels 27,7 miljard gulden op de kapitaalmarkt gedekt. Financiën heeft aangekondigd dat van het restant van 9,5 miljard gulden 7 miljard gulden zal worden gedekt door de uitgifte van kortlopend schatkistpapier met een looptijd van twee jaar, de zogenaamde Dutch Treasury Certificates (DTC), zodat nog 2,5 miljard gulden aan staatsleningen rest. De vraag is of de agent voor dit relatief geringe bedrag een nieuwe tienjarige staatslening uitschrijft of het bedrag onderhands plaatst.