Semtex in Britse gevangenis

LONDEN, 23 SEPT. De Britse politie heeft gisteren meer dan een halve kilo semtex en twee ontstekers gevonden in de Whitemoor-gevangenis ten noorden van Londen, waar vijf gevangen zittende IRA-leden twee weken geleden een poging tot uitbraak deden.

De explosieven en ontstekers, waarmee gemakkelijk een groot gat in de muur van de gevangenis had kunnen worden gemaakt, zijn in een verzegelde container op een vrachtwagen de gevangenis binnengekomen, zo is komen vast te staan. Whitemoor geldt als een van de modernste en best beveiligde gevangenissen van Groot-Brittannië en de Britse regering is door de ontdekking dan ook in verlegenheid gebracht.

Op 9 september probeerden vijf leden van het Ierse Republikeinse Leger en één 'gewone' misdadiger uit de gevangenis te ontsnappen met behulp van een naar binnen gesmokkeld pistool. Daarbij raakte een bewaarder gewond. De gevangenen konden worden gepakt toen ze op de buitenmuur waren geklommen.

De Britse minister van binnenlandse zaken, die verantwoordelijk is voor de handhaving van recht en orde, sir Michael Howard, noemde de ontdekking “een zeer, zeer ernstige zaak”. “Ik ben vastbesloten deze zaak tot op de bodem uit te zoeken en zeker te stellen dat dit nooit weer gebeurt”, aldus de bewindsman. De minister zei zeker te weten dat de explosieven bedoeld waren voor de IRA-gevangenen, maar hij wist niet of ze vóór of na de afkondiging van het IRA-bestand de gevangenis waren binnengesmokkeld.

De Britse regering hoopt voor het einde van dit jaar met Sinn Fein, de politieke vleugel van het Ierse Republikeinse Leger, aan tafel te zitten als vaststaat dat het door deze organisatie afgekondigde bestand permanent is. Dat heeft premier Major vanmorgen tegenover de BBC gezegd. De politieke leider van Sinn Fein, Gerry Adams, krijgt een visum voor een 14-daags bezoek aan de Verenigde Staten. Dat heeft de Amerikaanse ambasade in Londen vanmorgen bekendgemaakt. Het visum is verleend op voorwaarde dat hij in de VS niet aan fondsenwerving doet. (Reuter)