Ruzie Crédit Lyonnais met Franse staat

ROTTERDAM, 23 SEPT. In de financiële wereld is opschudding ontstaan over de grootste bank van Europa, Crédit Lyonnais. De bank heeft de publikatie van de half jaarcijfers plotseling moeten uitstellen, wegens een diepgaand verschil van mening tussen de grootaandeelhouder van de bank, de Franse staat, en de president van de bank, Jean Peyrelevade.

De Franse minister van financiën Edmond Alphandéry heeft opdracht gegeven om potentële verliezen van de bank nader te onderzoeken en te kwantificeren hoeveel staatshulp de bank nodig heeft. Financiële kringen in Parijs zeiden de laatste tijd nog niet zo'n openlijke inmenging van een minister in de bedrijfsvoering van een bank te hebben meegemaakt.

Crédit Lyonnais zei zelf aanvankelijk in een persbericht dat er geen problemen met de grootaandeelhouder waren. “Er is uitsluitend een probleem geweest met de timing”, aldus een woordvoerder. Later kwam echter van het ministerie van financiën het bericht dat er nader onderzoek nodig was.

Bancaire kringen vernamen dinsdag dat de geplande bestuursvergadering van Crédit Lyonnais, die traditioneel voorafgaat aan de presentatie van de cijfers, door Peyrelevade was geannulleerd na een gesprek met 'zijn' grootaandeelhouder Alphandéry.

De vraag is in welke mate Crédit Lyonnais voorzieningen treft voor slecht betalende crediteuren. De bank is berucht geworden door zijn miljardenverliezen op leningen aan de Londense projectontwikkelaars Olympia & York, de wijlen Britse media-magnaat Robert Maxwell, de flamboyante Franse zakenman-politicus Bernard Tapie en vooral door de via de Nederlandse Credit Lyonnais Bank Nederland verlopende filmfinanciering van Metro Goldwyn Mayer.

Minister van financiën Alphandéry heeft gezegd dat hij alleen was geïnformeerd over de mogelijke verliezen, maar niet over de vraag hoeveel voorzieningen Crédit Lyonnais daarvoor wilde treffen. Hij zei bereid te zijn de bank volledig te steunen. “We zullen doen wat nodig is voor het volledige herstel van Crédit Lyonnais”, aldus Alphandéry.

In bancaire kringen in Parijs wordt openlijk gespeculeerd op een nieuwe kapitaalsinjectie van de Franse staat om het door slechte leningen aangetaste vermogen van Crédit Lyonnais weer op peil te brengen. Er wordt gesproken over een emissie van 5 miljard franse frank, bijna 2 miljard gulden. Het zou de tweede kapitaalsinjectie binnen het halfjaar zijn. De kans is ook aanwezig dat de overheid kiest voor een andere weg van steunverlening. Een deel van de risicovolle leningen zou ondergebracht kunnen worden in een aparte vennootschap, die door de staat gegarandeerd zou worden. De gesprekken hierover zouden ondanks intensief overleg tussen Peyrelevade en Alpandéry net niet op tijd zijn afgerond voor de halfjaarcijfers.