Russische leger als wanbetaler afgesloten

MOSKOU, 23 SEPT. Het afsluiten van de stroom naar het commandocentrum van Ruslands strategische kernmacht, eergisteren, heeft verbijstering teweeg gebracht bij Moskous politieke en militaire top. Premier Tsjernomyrdin heeft beloofd dat de verantwoordelijken “vandaag nog” zullen worden gestraft.

Woensdagmiddag om half drie viel de elektriciteit uit bij de centrale commandopost van de strategische kernwapens, gevestigd in Odintsovo in de buurt van Moskou. Aanvankelijk werd gesproken van een storing door onbekende oorzaak. Later bleek dat het Moskouse energiebedrijf, Mosenergo, de stroom had afgesloten omdat het commandocentrum zijn rekeningen niet had betaald.

De schuld van de commandopost aan het energiebedrijf is sinds januari opgelopen tot anderhalf miljard roebel (ongeveer een miljoen gulden). De onbetaalde rekeningen van alle militaire installaties in de regio Moskou bij elkaar bedragen zelfs 60 miljard roebel (ongeveer veertig miljoen gulden). Deze cijfers worden door het ministerie van defensie niet tegengesproken. Een woordvoerder zei gisteren echter dat het ministerie geen geld heeft om de rekeningen te betalen.

“Er zijn geen woorden voor - zelfs geen obscene - om te beschrijven wat er is gebeurd”, zo zei de commandant van de basis, kolonel-generaal Igor Sergejev, gisteren over het incident. “U kunt zich niet voorstellen hoezeer het afsluiten van de elektriciteit de veiligheid van het land heeft bedreigd.”

Premier Tsjernomyrdin toonde zich evenzeer ontstemd. “De schuldige aan dit schandaal zal vandaag nog worden gestraft”, zei de premier tegen het persbureau Interfax. “Als de bureaucraat die dit gedaan heeft handelde uit financiële motieven, probeerde hij gewoon roomser dan de Paus te zijn.” Parlementsvoorzitters Ivan Rybkin en Vladimir Sjoemeiko hebben zich in gelijke bewoordingen uitgelaten.

Niet bekend

Na de afsluiting zou de basis zijn overgeschakeld op stroom uit een noodaggregaat. Woordvoerder Krivomazov zegt dat dit “snel” is gebeurd. “Als het niet meteen is gebeurd, had de situatie kunnen uitmonden in verlies van de controle over kernraketten”, schrijft de legerkrant Krasnaja Zvezda.

De reguliere stroomvoorziening is volgens de krant vier uur na de afsluiting weer op gang gekomen, nadat de commandant van de basis het energiebedrijf had gebeld. Het energiebedrijf zegt dat dit al binnen anderhalf uur is gebeurd. De regering heeft minister van energie Joeri Sjafranik opdracht gegeven met spoed een onderzoek naar de zaak in te stellen.

Het is overigens niet de eerste keer dat een nutsbedrijf zijn geduld verliest met het Russische leger. Eerder dit jaar kwam een garnizoensstadje twintig kilometer ten noorden van Moskou zonder water te zitten nadat de betalingsachterstand was opgelopen tot meer dan een miljoen gulden. Vandaag sloot het energiebedrijf van Archangelsk de stroom afgesloten van een werf waar onderzeeboten worden gebouwd.

    • Hans Nijenhuis