Rechters staken afhandeling van verkeersdelicten

UTRECHT, 23 SEPT. De negen kantonrechters van het district Utrecht hebben besloten met ingang van 1 oktober geen verkeersdelicten meer af te handelen.

Zij stoppen dan met het innemen van rijbewijzen, de in beslagname van auto's en het vorderen van verkeersboete's met gebruik van dwangmaatregelen. De rechters Zij zeggen door de grote werkdruk geen tijd meer te hebben voor dwangmiddelzaken rond verkeersovertredingen.

Voor het toepassen van de dwangmaatregelen, zoals beslaglegging op eigendom of in het uiterste geval gijzeling, heeft de officier van justitie toestemming nodig van de kantonrechter.

In drie jaar tijd is het aantal zaken waarover de kantonrechters zich moeten buigen, verdubbeld. De bezetting van het Utrechtse kantongerecht is echter niet uitgebreid. De beslissing van het ministerie van justitie om hun aantal wegens geldgebrek niet uit te breiden van negen naar elf, heeft volgens de rechters ingrijpende gevolgen. Behalve het stopzetten van de dwangmiddelen tegen verkeersovertreders die hun boete niet willen betalen, zijn ook het aantal zittingen rond ontbinding van arbeidsovereenkomsten en bijstandsfraude “gerantsoeneerd”.

Kantonrechter M.W.C. de Jonge noemt de maatregel een noodgreep. “Wij kunnen al het werk niet meer bijbenen”, zegt hij.

“We hebben besloten om die ingreep te doen waar de burger het minste last van heeft. Dat de overheid langer moet wachten op de geldboetes van verkeersovertredingen en dat frauduleuze bijstandsuitkeringen langer uitbetaald worden, is vervelend voor de overheid, maar andere zaken zijn urgenter.”