Paus 'kerngezond' totdat hij sterft

ROME, 23 SEPT. De speculaties over een slechte gezondheid van Johannes Paulus II zijn toegenomen nadat hij gisteren een bezoek aan de Verenigde Staten heeft afgelast dat voor volgende maand op het programma stond.

De officiële reden daarvoor is dat de 74-jarige paus meer tijd nodig heeft om te herstellen van een dijbeenbreuk, in april. De woordvoerder van het Vaticaan heeft gezegd dat er geen andere medische redenen zijn om de reis uit te stellen.

De traditie wil dat een paus in de officiële verklaringen steeds kerngezond is totdat hij overlijdt. Gezien de zichtbare fysieke problemen en pijn van de paus bij zijn twee recente bezoeken aan de Zuiditaliaanse stad Lecce en aan Kroatië, groeit de twijfel aan de communiqués uit het Vaticaan. “Gezien het feit dat Zijne Heiligheid is geadviseerd niet zijn activiteiten te intensiveren in deze periode die volgt op een orthopedische operatie en om een volledig en sneller herstel van mobiliteit mogelijk te maken, is het bezoek tot november 1995 uitgesteld, zodat het kan samenvallen met de viering van de vijftigste verjaardag van de oprichting van de Verenigde Naties”, aldus een schriftelijke verklaring van de pauselijke woordvoerder Joaquin Navarro Valls.

De paus had van 20 tot 24 oktober een bezoek moeten brengen aan de Verenigde Staten, met als hoogtepunt een toespraak tot de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Wegens de lengte van de reis, het tijdsverschil en het intensieve programma is besloten tot uitstel, zei Navarro Valls. Hij ontkende dat meningsverschillen over bevolkingspolitiek, zoals die onlangs op de conferentie hierover in Kaïro naar voren zijn gekomen, enige rol hebben gespeeld in het besluit.

De paus heeft zichtbaar problemen met lopen, vooral met de beklimming van trappen. Tijdens zijn bezoeken aan Lecce en aan Kroatië moest hij daarbij worden geholpen. Na aankomst in Zagreb eerder deze maand moest hij afzien van zijn gewoonte om te knielen en de grond te kussen.

De paus is ook een stok gaan gebruiken, maar zijn arsten hebben gezegd dat hij die eigenlijk niet nodig heeft. Zij wijzen erop dat de paus de stok meestal in zijn linkerhand heeft, terwijl zijn rechter dijbeen is gebroken toen hij in april uitgleed in de badkamer. In de eerste weken na zijn operatie liep de paus zonder stok.

Navarro Valls zei dat een revalidatieperiode van zes maanden nodig is. Deze termijn had hij niet eerder genoemd.

Er wordt al geruime tijd gespeculeerd over de gezondheid van de paus. In juli 1992 is een tumor in zijn ingewanden weggehaald. Onderzoek daarvan heeft volgens het Vaticaan uitgewezen dat de tumor op het punt stond kwaadaardig te worden, maar dat de ingreep net op tijd kwam. Er zouden geen uitzaaiïngen zijn.

In november vorig jaar heeft de paus zijn rechterschouder ontwricht bij een val tijdens een audiëntie. Hij struikelde toen hij een paar treedjes afliep. Na de val in april zijn de geruchten versterkt dat de paus lijdt aan duizeligheid, maar het Vaticaan heeft dat steeds ontkend.

Ook wordt er gespeculeerd over de oorzaak van de vaak terugkomende trillingen in de linkerhand van de paus. Een Spaanse jezuïet heeft gezegd dat dit komt door de Ziekte van Parkinson, volgens het Vaticaan is de oorzaak neurologische schade die het gevolg zou zijn van de mislukte moordaanslag op de paus in mei van het jaar 1981.

Andere geplande activiteiten van de paus gaan wel door. De volgende maand besteedt de paus voornamelijk aan een bisschoppensynode in Rome. De geplande bezoeken aan Sicilië (november) en de Filipijnen (januari) gaan vooralsnog door. Bovendien is de paus bezig met een nieuwe encycliek over het leven, die in januari moet uitkomen.

    • Marc Leijendekker