Northrop schrapt 9.000 banen

LOS ANGELES, 23 SEPT. Northrop Grunman, producent van onder andere de 'onzichtbare' Stealth-bommenwerper, schrapt de komende vijftien maanden 9.000 van de 47.500 arbeidsplaatsen.

Het Amerikaanse defensieconcern wil zo de kosten drukken, wat nodig is gezien de te verwachten vermindering van de afzet. De ingreep volgt op de fusie in mei tussen Northrop en Grunman. Dat samengaan was onvermijdelijk, nu de defensie-industrie in de VS klappen oploopt als gevolg van een daling van de militaire uitgaven sinds het einde van de Koude Oorlog. Onduidelijk is of en zo ja hoeveel gedwongen ontslagen er vallen. Northrop Grunman heeft een vrijwillige vut-regeling aan 5.000 werknemers aangeboden. Verder krijgen werknemers die zelf nog dit jaar ontslag nemen een flinke bonus. De overtollige arbeidsplaatsen zijn vooral te vinden in Californië, de staat met de meeste defensie-industrie en waar ook de Stealths van de band lopen. (AFP)