Nigeria protesteert in Bonn na dood van 24 asielzoekers

Niet bekend

Nigeria beschuldigt Duitsland er niet rechtstreeks van verantwoordelijk te zijn voor de dood van de asielzoekers. Maar in de nauwkeurig gedetailleerde protestnota wordt er wel over geklaagd dat er door de Duitse politie en de instanties die asielaanvragen behandelen onvoldoende is gezorgd voor hun veiligheid. De nota eist een onafhankelijk onderzoek en waarschuwt dat de indruk kan onstaan, als er niets verandert, dat het leven van Nigeriaanse asielzoekers er weinig toe doet. Het ministerie van buitenlandse zaken in Bonn heeft de politie in de Duitse deelstaten vorige maand om zo snel mogelijke opheldering gevraagd maar tot nu toe geen inlichtingen binnen gekregen.

In 1991 kwamen 8.358 Nigeriaanse asielzoekers naar Duitsland, in 1992 10.486. Vorig jaar daalde het aantal tot beneden 5.000. In '91 zouden drie, in '92 tien en in '93 acht en dit jaar drie om het leven gekomen zijn. Nigeria staat niet op de lijst van 'veilige' landen, waarnaar asielaanvragers sinds de beperking van de Duitse asielwetgeving, juli 1993, direct kunnen worden teruggezonden. Dat betekent dat uitwijzing alleen mogelijk is als vaststaat dat zij in eigen land niet op politieke of religieuze gronden (zullen) worden vervolgd. Als, zoals vaak voorkomt, asielzoekers hun paspoort en andere papieren kwijt zijn, of zelf hebben vernietigd, weigert de Nigeriaanse regering doorgaans hun inreis.

Concrete aanleiding voor de protestnota was de dood, eind augustus '94, van een afgewezen asielzoeker die zich een paar keer zó hevig had verzet tegen uitwijzing dat zij moest worden opgeschort. De man zou vervolgens op vliegveld Frankfurt een kalmeringsinjectie hebben gehad en aan de gevolgen daarvan in het vliegtuig zijn overleden.

Het nieuws over de Nigeriaanse protestnota volgt op berichten uit Hamburg over de schorsing, vorige week, van 27 politiemannen die worden verdacht van geweld tegen buitenlanders. In Berlijn loopt een proces tegen tientallen agenten die van mishandeling en chantage van illegale Vietnamezen worden beschuldigd.

Gisteren werd bekend dat een 25-jarige Ghanese asielzoeker zaterdag in Noord-Berlijn uit een rijdende metro-tram werd gegooid door een groep rechts-radicalen, die hem in de tram hadden aangevallen en steekwonden hadden toegebracht. De zwaargewonde man, die met een hersenschudding op de rails was blijven liggen, werd daarna ook nog overreden. Zijn linkerbeen moest worden geamputeerd. Pas gisteren kon hij iets zeggen over de daders, die nog spoorloos zijn. In maart hadden drie skinheads, die dezer dagen veroordeeld zijn, in Halle al een 31-jarige Ghanees in Halle uit de tram gegooid.

    • J.M. Bik