Miljoenenstad India in paniek over longpest

BOMBAY/ SURAT, 23 SEPT. In de Indiase miljoenenstad Surat is paniek uitgebroken over een epidemie van de zeer besmettelijke en gevaarlijke longpest, die inmiddels zeker honderd levens heeft geëist.

Het aantal slachtoffers zal naar verwachting nog sterk oplopen. De WHO, de Wereldgezondheidsorganisatie, heeft na een verzoek van de Indiase autoriteiten diagnose-kits ter beschikking gesteld. Verdere hulp bij de bestrijding volgens de WHO-richtlijnen is aangeboden, maar er is nog geen gebruik van gemaakt.

Longpest is de gevaarlijkste van drie vormen van de pest. De andere zijn builenpest en bloedpest. Bij patiënten met longpest heeft de bacterie zich in de longen van het slachtoffer genesteld.

Vorige week waren al gevallen van builenpest gemeld in de naburige deelstaat Maharashtra, in een gebied waar de rattenbevolking na de aardbeving van vorig jaar was geëxplodeerd. Daarbij zouden echter geen doden zijn gevallen. Volgens de autoriteiten is er geen verband tussen de longpest in Surat en de builenpest in enkele dorpen in Maharashtra.

Tienduizenden inwoners van Surat, in de westelijke deelstaat Gujarat, probeerden gisteren en vandaag naar Bombay, 270 kilometer zuidelijker gelegen, te ontsnappen. Hondervijftigduizend mensen zouden de stad al zijn ontvlucht. De gezondheidsautoriteiten in Bombay (meer dan 12 miljoen inwoners), de financiële hoofdstad van India, zijn in staat van paraatheid gebracht, om een overslaan van de vaak dodelijke en zeer besmettelijke ziekte te voorkomen. Zowel in Bombay als in Surat hebben ziekenhuizen speciale afdelingen voor besmette patiënten vrijgemaakt. De epidemie “kan zich verspreiden als een bosbrand als er geen voorzorgsmaatregelen worden genomen”, aldus een districtsfunctionaris in Surat. Inmiddels wordt het omstreden middel DDT gesproeid om rattevlooien, die de ziekte overbrengen, te verdelgen.

Meer dan duizend mensen zijn in Surat met longpest in ziekenhuizen opgenomen. Volgens de lokale krant Mid-Day weigert paramedisch personeel de zieken te behandelen uit angst zelf ziek te worden. Volgens de pers zijn de benodigde medicijnen uitverkocht dan wel slechts tegen uitzinnige prijzen verkrijgbaar. Artsen bevestigen dat er een tekort aan medicijnen is, vooral tetracycline dat patiënten kan genezen, mits het snel wordt toegediend. De autoriteiten ontkennen dat; zij zeggen dat de voorraden op peil zijn en nog zullen worden vergroot.

De toestand in Surat zou chaotisch zijn. Scholen en bioscopen in het belangrijke diamant- en zijdecentrum bleven vandaag dicht. Veel mensen bleven binnen, uit angst voor besmetting, anderen hadden hun gezicht met doeken bedekt. (Reuter, AFP, AP)