Matig spel volleyballers past in WK-voorbereiding

VOLENDAM, 23 SEPT. Het Nederlandse volleybalteam won gisteren met 3-0 van Canada, maar speelde precies een week voor het begin van het wereldkampioenschap in Griekenland niet goed. Dat was volgens bondscoach Joop Alberda ook niet de bedoeling. Pas morgen, bij de derde en laatste oefenpartij tegen de Canadezen, moeten de volleyballers goed spelen en “zich moe en voldoen voelen”.

Het moet niet te snel gaan, aldus Alberda. Hij heeft de voorbereiding secuur uitgestippeld, zodat de ploeg straks op de belangrijkste momenten op z'n sterkst zal zijn. “De spelers zouden het liefst nu al in de watten worden gelegd”, weet Alberda. Maar dat gebeurt nog niet. Voor de eerste wedstrijd tegen Canada, gisteravond in Volendam, moest de selectie nog ruim anderhalf uur zware trainingsarbeid verrichten. Vandaag wordt die tijd tot ongeveer een uur teruggebracht. Morgen zal er dan alleen nog maar worden gespeeld.

Volgens Alberda is er “geen recept” voor een perfecte voorbereiding. Het is wat de coach betreft vooral een kwestie van ervaring en intuïtie, “nuchter kijken en luisteren”. De coach denkt in Volendam te hebben gezien dat hij op de goede weg is met zijn team. “Ze hadden lol en dat is heel belangrijk.” Dat bleek vooral in de tweede set, toen Nederland uit een verloren positie terugkwam en de stand van 10-14 naar 16-14 omboog. In de derde, met groot gemak gewonnen set (15-4), vermaakten de spelers zich vooral met de acties van de vrolijke pinch-hitter Olaf van der Meulen, die als vanouds met een aantal 'onmogelijke' ballen scoorde.

Alberda benadrukte dat ook aan het gezicht van Ron Zwerver was af te lezen dat hij speelplezier had. “Dat zie je zo, hè?” De oververmoeide Zwerver werd tweeëneenhalve week geleden in de gewonnen finale van de Haarlemse Week tegen Italië tot zijn grote ongenoegen al snel naar de kant gehaald. De vedette uitte toen na afloop kritiek op het trainingsprogramma van Alberda. De coach werd er, zo verklaarde hij, niet boos om en loste dat “als volwassen mensen” met Zwerver op.

Van een conflict is absoluut geen sprake geweest, stelt Alberda nadrukkelijk. “Ik vind dat je een topspeler het recht moet geven om dergelijke uitlatingen te doen. Vergeet niet dat hij daarmee juist zijn motivatie aantoont. Hij wil graag.” En Zwerver heeft zichtbaar zin om het WK te spelen. “Ik heb nog geen medaille op een wereldkampioenschap gehaald”, legt de topaanvaller uit. Volgens Alberda speelde Zwerver gisteravond tegen Canada nog ongeveer twintig procent onder zijn kunnen. “Dat laatste beetje komt er straks op het WK pas bij. Toppers hebben dat. Die houden zich onbewust in. Het is de truc van de coach om daar goed mee om te gaan.”

Alberda werd in Volendam niet alleen met het spel tevreden gesteld. Na afloop van het duel kreeg hij het heuglijke nieuws te horen dat hij toch over een trainer kan beschikken die voor hem in Griekenland de wedstrijden in de poules in Athene gaat bekijken. Nederland speelt de voorronde in Thessaloniki. Zo'n 'spion' kan van cruciaal belang zijn, aldus de coach. De derde trainer dreigde eerder niet mee te kunnen omdat het budget op was.

Vooral manager Gerard Verhalle ging naarstig op zoek naar een oplossing. Die kwam uit een onverwachte hoek, omdat het Utrechtse zwembad Den Hommel - officieel Aquacenter Den Hommel - financiële steun toezegde. Voor dat bedrag kan de ervaren George de Jong, de voormalig voorzitter van de wereldvolleybalfederatie FIVB, naar het WK. Bij het afgelopen EK in Finland werd de taak van spion door Toon van der Burgt van Rentokil ZVH waargenomen. Van der Burgt was nu te duur, omdat hij voor twee weken moest worden vrijgekocht van zijn club die volop met de voorbereiding van de competitie bezig is.