'Market makers' van optiebeurs doen beklag

AMSTERDAM, 23 SEPT. Het nieuwe handelssysteem van de Amsterdamse effectenbeurs is volgens een aantal 'market-makers' van de Optiebeurs in strijd met de Wet Economische Mededinging.

De 'market-makers' hebben onlangs een formele klacht ingediend bij de minister van economische zaken Wijers. Economische Zaken bestudeert de brief momenteel, aldus een woordvoerder.

De Optiebeurs telt circa 120 'market-makers'. Een groot deel van hen steunt de inhoud van de brief. De 'market-makers' schrijven onder meer dat naar hun mening “sprake is van een kartel dat niet meer van deze tijd is”. De kritiek van de market-makers richt zich met name op het feit dat in het nieuwe handelssysteem per beursgenoteerd fonds maar één hoekman zal worden aangesteld. De hoekmannen hebben volgens de market-makers veel voordeel bij het nieuwe systeem. In hun brief aan de minister noemen de 'market-makers' dit “onwenselijk”.

Het nieuwe handelssysteem zal volgende week vrijdag op de Amsterdamse beurs worden geïntroduceerd. Een dag eerder sluit de beurs haar deuren een middag om de laatste voorbereidingen te treffen. In het nieuwe systeem heeft een deel van de beurshandel plaats via schermen. Daarbij gaat het om grote aandelentransacties met een omvang, afhankelijk van het fonds, variërend van twee ton tot twee miljoen gulden.