Lily van der Stokker

Galerie Van Gelder, Planciusstraat 9B Amsterdam. T/m 5 okt. Di t/m za 13-17.30u. Prijzen van ƒ 1150 tot ƒ 10.000.

Het eerste gevoel dat wordt opgeroepen bij het zien van de metershoge wandschilderingen van Lily van der Stokker is irritatie, daarna volgen al snel afschuw, verbazing en twijfel. Wat stelt dit in vredesnaam voor? Hoe durft iemand dit te maken? Zie ik misschien iets over het hoofd? In Galerie van Gelder in Amsterdam exposeert de Nederlandse, in Amerika woonachtige Van der Stokker (1954) wandschilderingen met afbeeldingen die de gemiddelde volwassene alleen nog maar zal tegenkomen op de tekeningen van een jeugdig familielid met een nieuwe kleurdoos. Wanden vol bloemetjes, krulletjes, frutseltjes, golfjes en streepjes, uitgevoerd in fluoriscerend geel, babyblauw, pistachegroen en elke denkbare variant van roze, vooral heel erg veel roze. Daar tussenin staan in jaren-zeventig-opblaasletters woorden als 'Pure Love' en 'Brigitte Bardot' geschilderd, net zoals op de tekeningen die, geheel in de stijl van pre-puberale kneuterigheid, met viltstift zijn ingekleurd en worden aangevuld met teksten als 'Goede morgen', 'Ja!' en 'Dank je wel lieverd'.

Van der Stokker is een van de Nederlandse kunstenaars die in het buitenland op een zeker succes mogen bogen. In het voorjaar exposeerde ze in Engeland, samen met Daniel Buren, Simon Patterson, Robert Barry en Sol LeWitt, en in juni had ze een eenmanstentoonstelling in de Feature Gallery in New York. Waar dit succes op is gebaseerd, blijft mij een raadsel. Het werk van Van der Stokker straalt een eendimensionale lievig- en truttigheid uit die even lachwekkend is, maar dan weer op de zenuwen gaat werken. Slechts een enkeling zal de bloemetjespatronen vol melancholie bekijken als getrouwe kopieën van de in de jaren zeventig gekoesterde schoolagenda of gordijnen. Als die associatie is uitgewerkt, heeft de toeschouwer al snel de neiging naar meer inhoud te speuren, maar die is er niet. De schilderingen van Lily van der Stokker lijken niet alleen op fluoriscerend bloemetjesbehang dat met een knipoog wordt gepresenteerd, ze zijn het ook.

    • Hans den Hartog Jager