Koss: 'Teamgeest Noorse schaatsers pijler onder succes'

ENSCHEDE, 23 SEPT. De schaatssport moet eerlijk blijven, zei meervoudige wereld- en olympisch kampioen Johann Olav Koss gisteravond in Enschede, waar hij een van de sprekers was op een door de Universiteit van Twente georganiseerd symposium.

De Noor, die na zijn successen begin dit jaar op de Olympische Spelen in eigen land zijn sportieve carrière beëindigde om zijn artsenstudie te kunnen voltooien, hield zich nauwelijks aan het onderwerp van de bijeenkomst: 'Maakt wetenschap kampioenen?'.

Koss hield de elfhonderd toehoorders vaak op humoristische wijze de ethiek in de sport voor. “De wetenschap mag nooit de controle over de sport krijgen. De wetenschap moet er zijn voor de sport.” Met wetenschap bedoelde Koss doping. “Het gebruik van dope is een slechte zaak. De wetenschap heeft de taak doping in de sport juist te bestrijden.”

De Noor pleitte ervoor dat Nederland en Noorwegen het voortouw nemen bij de invoering van bloedtesten in de strijd tegen het gebruik van stimulerende middelen. Hij plaatste ook vraagtekens bij het gebruik van hoge drukcabines op zeeniveau om hoogtetraining na te bootsen.

Koss sprak ook over de nieuwe schaatsijzers, die afgelopen winter voor veel opschudding zorgden. “De schaatser is het belangrijkste, niet het materiaal. Het moet gaan om wedstrijden tussen sporters, niet tussen fabrikanten. In het Alpine skiën en de Formule I is het materiaal de winnaar, niet de sporter. Maar de nieuwe ijzers waren niet belangrijk, omdat alle schaatsers ze gebruikten.”

Koss zei de ijzers nooit te hebben gebruikt als niet iedereen erover had kunnen beschikken. De Noor heeft zich het afgelopen seizoen ook geërgerd aan de kleding van de schaatsers. “Sommigen leken wel op Donald Duck.”

Het onderwerp wetenschap roerde Koss ook aan in verband met de bouw van overdekte banen. “Ook dat is wetenschap. De bouw van de baan in Hamar kostte 40 miljoen gulden. Ik vraag me af of het die investering waard was.” Schaatsen op overdekte banen is volgens de Noor niet eerlijk. “Het is mogelijk met het ijs te manipuleren. Je kunt ook de temperatuur in de hal verhogen of verlagen, wat van invloed is op de luchtweerstand, de grootste tegenstander van de schaatser.”

Koss zei tot slot wat een van de belangrijkste pijlers onder de Noorse schaatssuccessen van de laatste jaren is geweest. “Wij waren een team, waardoor de druk op het individu minder was. Ik gaf mijn kennis door aan mijn vijf teamgenoten, maar kreeg het vijfvoudige terug.” Zijn wereldrecords acht hij niet onaantastbaar. “Records worden altijd verbeterd. Er komen steeds betere rijders en daar ben ik blij om.”