In Bijlmermeer dit jaar minder straatroven

AMSTERDAM, 23 SEPT. Het aantal geregistreerde straatroven in de Amsterdamse Bijlmermeer is in de eerste helft van dit jaar gehalveerd. Vorig jaar deden in de eerste zes maanden van het jaar nog 798 mensen aangifte van beroving, dit jaar waren dat er 398. Het totaal aantal misdrijven in de Bijlmer daalde met 21 procent. De politie verklaart de afname van de straatroven uit de activiteiten van het zogenoemde 'roofteam' dat sinds een jaar in de Bijlmer actief is.

De kans om beroofd te worden was in 1993 in de Bijlmer 15 keer zo groot als in de rest van de stad. Dit blijkt uit een onderzoek van criminoloog W. de Haan dat deze week is gepubliceerd in het Tijdschrift voor de Criminologie. Hoewel de misdaadcijfers in de binnenstad een daling vertoonden, steeg het aantal aangiften van straatroof in de Bijlmer in 1993 met 7,8 procent. In 1992 steeg het aantal straatroven daar met vijftig procent: van duizend naar 1.500.

De helft van de straatrovers bestaat volgens het onderzoek uit zwervers en drugsgebruikers, de zogenoemde 'broodrovers'. Veel van hen waren voorheen vooral actief in de binnenstad, maar door de harde aanpak van de politie hebben zij zich verplaatst naar de Bijlmer. De andere helft bestaat uit 'statusrovers', jongeren die roven om binnen hun groep aanzien te verkrijgen.