Hoop op daling rente inspireert financiële waarden

AMSTERDAM, 23 SEPT. Dalende rente op de internationale kapitaalmarkten leidde vanochtend tot hogere obligatiekoersen en vraag naar aandelen van vooral banken en verzekeraars. Dwarsligger op de vriendelijk gestemde beurs was CSM. De dreiging dat het fonds binnen zes tot negen maanden wellicht toch uit de notering zal moeten verdwijnen, bracht opnieuw schrik te weeg.

AMSTERDAM Beleggers zien weer ruimte voor rentedaling. Bundesbank-president Tietmayer gaf gisteren (zoals gebruikelijk met slagen om de arm) enig voedsel aan die hoop. Indien aan een aantal voorwaarden wordt voldaan ziet hij op termijn mogelijkheden van een verdere rentedaling.

Op de obligatiemarkten werd hierop positief gereageerd. In Amsterdam stegen de koersen gemiddeld twee à drie dubbeltjes. De meest courante dertigjarige 7,5 procent staatslening steeg zelf met 1,1 procentpunt tot 94,35. Ook de aandelenkoersen werden mee omhoog getrokken. De AEX-index noteerde even na het middaguur 1,41 punt hoger op 401,77. Het Damrak was vanochtend duidelijk in de ban van de rente. Dat gold met name voor financiële waarden, zoals banken en verzekeraars. Door opverende obligatiekoersen zien zij het resultaat op de eigen handelsportefeuille verbeteren. Vooral in de eerste helft van dit jaar stonden de resultaten op dat gebied onder druk.

ABN Amro verbeterde zich veertig cent op 58,40 gulden. Voor ING was dertig cent winst weggelegd op 75,50. Fortis Amev, de Nederlandse moedermaatschappij van bank-verzekeraar Fortis, steeg vijftig cent naar 71,20 gulden, terwijl Aegon zelfs een gulden aantrok tot 99,20 gulden.

Verder richtte de aandacht zich op CSM. Het beursbestuur wil serieus proberen de aandelen van het voedingsmiddelenfonds uit de notering te halen. Hoewel dat zeker nog tot de zomer van 1995 zal kunnen duren, reageerden beleggers vandaagnegatief. CSM leed zelfs een maximaal verlies van een daalder maar tegen het middaguur resteerde daarvan een verlies van acht dubbeltjes op 65,50 gulden. In het op de lokale markt genoteerde Wester Suiker, houdstermaatschappij van aandelen CSM, werd in de ochtenduren niet gehandeld. Op een koers van 68 gulden was er wel aanbod maar geen vraag. Elders in de markt steeg Volker Stevin een gulden naar 90,50. Aanleiding vormden de positief beoordeelde halfjaarcijfers van de aannemer die voor voor geheel 1994 een duidelijk hoger resultaat verwacht.

De Amerikaanse dollar is vandaag op de Europese wisselmarkten geopend met een vrijwel onveranderde koers. In Amsterdam werd om 10.00 uur een koers geregistreerd van 1,7335 gulden tegenover een slot van 1,7345 aan het eind van de handel van donderdag. Het pond sterling was vrijdagmorgen met 2,7310 gulden iets lager dan donderdag. Toen werd bij het eind van de handel een koers opgemaakt van 2,7340 gulden.

NEW YORK De effectenbeurs van New York zag gisteren de aandelenkoersen over een breed front verder naar beneden gegaan. Het Dow Jones-industrie gemiddelde sloot na een lichte stijging aan het begin van de handel uiteindelijk 14,47 punten lager op 3.837,13. De omzet kwam uit op ruim 302 miljoen aandelen, het aantal dalers en stijgers hield elkaar ongeveer in evenwicht.

Aanvankelijk leek Wall Street zich enigszins te herstellen van de achteruitgang van de afgelopen twee dagen. In het laatste half uur vielen de koersdalingen echter toch weer groter uit dan in de loop van de middag was verwacht. Het verlies bracht de achteruitgang van de Dow Jones op net iets minder dan 100 punten in de afgelopen drie dagen. Welke richting de aandelenmarkt op korte termijn inslaat, durven de meeste handelaren niet te voorspellen. Veel zal afhangen van de derde-kwartaalcijfers uit het bedrijfsleven die over enkele weken zullen worden gepubliceerd.

TOKIO De effectenbeurs van Tokyo was vandaag gesloten vanwege de viering van een nationale feestdag.