Goud stoomt op richting magische grens 400 dollar

LONDEN, 23 SEPT. De prijs van goud is vanmorgen op de Londense markt gestegen tot 396,75 dollar per ounce. Daarmee werd de stijging van de goudprijs, die gisteren in New York begon, voortgezet. Handelaren verwachtten vanmorgen dat de goudprijs binnenkort de psychologisch belangrijke grens van 400 dollar doorbreekt. De goudprijs is sinds begin deze maand al met tien dollar opgelopen. Hoewel de commerciële vraag naar goud gestegen is, nu juweliers in het Westen zich voorbereiden op de Kerstperiode, wordt de hoge prijs van dit moment vooralsnog gezien als het resultaat van speculatieve aankopen. Ook vorig jaar bereikte de goudprijs kortstondig een speculatieve piek van 409 dollar, om daarna weer ver terug te vallen.

Met name Amerikaanse beleggingsfondsen worden verantwoordelijk gehouden voor de recente prijsstijging. Zij hebben een deel van hun aandelen- en obligatieposities omgezet in andere investeringen die worden verondersteld minder gevoelig te zijn voor inflatie. Alan Greenspan, de voorzitter van de Federal Reserve Board, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, zei in februari van dit jaar de goudprijs te beschouwen als een van de boodschappers van toekomstige geldontwaarding. (Reuter)