GM doet National Car Rental weg

Niet bekend

De verkoop past in het streven van GM zich te concentreren op de autoproduktie. Het concern verwierf in 1988 een belang van 45 procent in National en werd later volledig eigenaar. De autoverhuurder stond een kleine twee jaar geleden nog aan de rand van een bankroet. GM moest in het vierde kwartaal van 1992 een voorziening treffen van maar liefst 744 miljoen dollar voor de forse verliezen en de afschrijvingen. Na een ingrijpende sanering is het bedrijf er weer bovenop gekomen.

Vestar, een specialist in overnemingen, overtroefde met zijn bod drie andere kandidaten. Daaronder was de autoverhuurder Alamo, die het overgrote deel van zijn wagens bij GM koopt. De nieuwe eigenaar heeft toegezegd alle 6400 werknemers van National in dienst te houden en het langlopende contract met GM voor de levering van auto's te respecteren. National heeft meer dan 5000 vestigingen in 132 landen.

Van de drie grote autofabrikanten in de Verenigde Staten blijft nu alleen nog Ford actief in de autoverhuur als eigenaar van Hertz. Chrysler verkocht eerder deze maand Snappy Car Rental en heeft laten weten ook zijn verhuurbedrijven Dollar en Thrifty te willen afstoten.