FNV: voor industrie opslag max. 2,25 procent

AMSTERDAM, 23 SEPT. Voor de werknemers in de industrie zal in de CAO-onderhandelingen voor 1995 een maximale loonsverhoging van 2,25 procent worden gevraagd. Bij bedrijven die bereid zijn afspraken te maken over de creatie van werkgelegenheid kan die looneis lager uitvallen. Dat heeft de Industriebond FNV vanmorgen bekendgemaakt.

De plannen van de Industriebond sluiten aan op de voorstellen van de vakcentrale FNV (waar de Industriebond bij is aangesloten). De FNV liet eerder deze maand al weten dat met iedere bond is afgesproken om de looneis te beperken tot maximaal 2,25 procent, de verwachte prijsstijging voor 1995. In bedrijven waar meer loonruimte aanwezig is, wil de vakcentrale die ruimte gebruiken om meer banen te scheppen.

Met het stellen van een centrale looneis is de vakcentrale FNV hevig in conflict gekomen met de werkgeversorganisaties NCW en VNO. Deze vinden dat per bedrijf of per branche de mogelijkheid van loonsverhoging bekeken moet worden. Maar ook de christelijke vakcentrale CNV heeft al laten weten niets meer te zien in centralistische afspraken.

Volgens H. Krul, arbeidsvoorwaardencoordinator van de Industriebond FNV, is er geen sprake van dat de bond een starre aanpak voorstaat. Dit jaar moeten er in de industrie 160 nieuwe CAO's (waaronder Hoogovens, Akzo, schoonmaak en metaalnijverheid) worden afgesproken voor ongeveer 600.000 werknemers. Daarbij zal volgens Krul per CAO bekeken worden of er gekozen wordt voor geld of voor werkgelegenheid. Om banen te scheppen, is geen enkel middel bij voorbaat uitgesloten. “De prioriteit blijft om waar mogelijk het werk te herverdelen, maar alle middelen hebben het voordeel van de twijfel”, zegt Krul.

Als de werkgevers dit jaar weer niet bereid blijken om serieus de mogelijkheden voor banencreatie te bekijken, zal de Industriebond FNV in 1996 zijn standpunt op het gebied van looneisen moeten verharden, concludeerde voorzitter B. van der Weg vanmorgen. “De onderhandelingen van 1995 worden cruciaal. Alleen als deze succes opleveren, zal loonmatiging ook in de jaren daarna aan de orde kunnen blijven.”