EK-voetbal bijna zeker in België en Nederland

STOCKHOLM, 23 SEPT. De kans is “zeer groot” dat Nederland en België in 2000 het Europees voetbalkampioenschap mogen organiseren. Dat zei woordvoerder Coccu van de UEFA gisteren kort na de presentatie in Stockholm van het bidbook van de Nederlands-Belgische delegatie. Tot maandag mogen landen zich nog aanmelden, maar tot nu toe zijn Nederland en België de enige kandidaten.

De UEFA ziet het als een positieve zaak dat twee landen zorg dragen voor het evenement. Met ingang van het aanstaande EK, over twee jaar in Engeland, is het aantal deelnemende landen uitgebreid van acht naar zestien. Weinig lidstaten van de UEFA zijn in staat onderdak te bieden aan zo'n groot deelnemersveld.

Gisteren boden de voorzitters van de Nederlandse en Belgische voetbalbond hun officiële plannen aan voor de organisatie van het EK in 2000. Lennart Johansson, de Zweedse voorzitter van de UEFA, nam het zogenaamde bidbook voor Euro 2000 in ontvangst van Jeu Sprengers (KNVB) en Michel D'Hooghe (KBVB).

Johansson noemde Nederland en België een sterke combinatie. Hij stipte drie belangrijke punten aan: een klein gebied met grotendeels dezelfde taal en een grote voetbalhistorie. De gezamenlijke kandidatuur is uniek voor een EK of WK.

Het bidbook geeft een volledig overzicht van de plannen voor Euro 2000. Alles komt aan de orde: van genomineerde stadions tot maatregelen voor transport en veiligheid en het systeem van de kaartverkoop.

Het toernooi moet plaatsvinden in de volgende stadions: Akzodrome (Arnhem), Amsterdam stadion, Philips stadion (Eindhoven), stadion Nieuw Galgenwaard (Utrecht) en Stadion Feyenoord (Rotterdam). In België zijn stadions geselecteerd in Brussel (twee), Charleroi, Brugge en Luik. De aangewezen stadions zijn nog lang niet gereed. Met de bouw van het Akzodrome moet zelfs nog worden begonnen.