Een kat van het kauwgomeiland

Heel veel kinderen hebben een briefje geschreven dat ze graag een stukje kauwgom willen proeven dat aan de bomen groeit op het Griekse eiland Chios. Ook volwassenen die gek zijn op kauwgom schreven naar aanleiding van het stukje op de Kinderpagina over mastiek, zoals de Griekse kauwgom uit de boom heet.

We proberen eerst alle kinderen die reageerden een druppel mastiek-kauwgom te sturen. Daarna komen de grote mensen aan de beurt.

Sommige kinderen stuurden iets mee in hun brief om te ruilen. Philippine van der Goes (14, 'verslaafd aan kauwgom') uit Hilversum, plakte een (ongekauwd) Nederlands stukje kauwgom in haar brief. Hylke Brouwer (5, bijna 6, 'Ik hou van bijzondere dingen. Ik heb een rendier gewei') deed een veertje van een ara (papegaai) in de brief om te ruilen. Kimberley Koper (9) uit Middelburg heeft een Amerikaanse moeder, en die vertelde haar dat er in het Engels een woord is dat van mastiek, de oude Griekse kauwgom, is afgeleid: masticate, en dat betekent kauwen, schrijft Kimberley.

Meena (6) en haar moeder Ellis Mensinga uit Den Haag stuurden een lange brief waarin ze uitleggen dat het kauwgom-eiland Chios een bijzondere betekenis voor ze heeft. Toen ze er een paar jaar geleden op vakantie waren, vonden ze namelijk in een kuil met vuilnis een klein, verhongerd poesje, dat zat te piepen en miauwen. Dat hebben ze naar Nederland gesmokkeld. “Xios, zoals we haar genoemd hadden, zat in een klein vogelkooitje in een eigen vliegtuigstoel en kreeg af en toe wat melk van de totaal vertederde stewardessen.” (De Grieken spreken de x uit als ch, en schrijven Chios in onze letters dus: Xios. Vandaar dat het poesje zo heet).

Poes Xios is uitgegroeid tot een gezonde, slanke lapjeskat, zo soepel en elastisch als... kauwgom. Ze heeft drie keer een nest jongen gehad, 17 in totaal, en de poes van het kauwgomeiland is ook al oma. Meena heeft een tekening van poes Xios met haar laatste nest van zeven jongen gemaakt.

    • Paul Steenhuis