Controverse over inlegkruisje

Damesslips zijn de afgelopen jaren steeds dunner en naadlozer geworden. Ze voldoen daarmee steeds minder aan hun eigenlijke functie als ondergoed. Op de remedies is echter veel aan te merken. Een controverse in de textielbranche.

ROTTERDAM, 23 SEPT. Een vrouwenslip is liefst onzichtbaar, soms erg mooi, maar voldoet bijna nooit aan zijn primaire doel als ondergoed: de draagster beschermen tegen kledingvlekken of 'doorlekken' door ongewenst vochtverlies. Als oplossing prijzen reclameboodschappen het inlegkruisje aan.

M. Borghuis, fysiotherapeute in gezondheidscentrum De Kroonsteen in Malden vindt dat een rare ontwikkeling: “De slip is mooier geworden en onzichtbaar onder strakke kleding, maar die schoonheid verdwijnt wanneer de draagster er een inlegkruisje in plakt. Als een slip al een dubbel kruis heeft, is het aan de voorkant te kort.” Daardoor komen urinebuis en vagina uit op enkele stof. Borghuis propageert een modieuze slip met een dubbel, ietwat naar voren geplaatst kruis. Ze heeft inmiddels steun van gynaecologen, seksuologen en beschikt over een dossier met brieven van vrouwen die enthousiast zijn over de slip met verhoogd kruis.

De relatie met Nederlands grootste ondergoedfabrikant Ten Cate is echter gespannen. Ten Cate maakte begin dit jaar na de eerste contacten met Borghuis een kleine serie van 23 exemplaren met een verhoogd kruis van een dubbel laagje katoen. Deze slips deelde Borghuis uit aan een twintigtal vrouwen in haar praktijk en haar omgeving. De gebruiksters van de verbeterde slip waren er dolblij mee.

“Anatomisch gezien heeft Borghuis volkomen gelijk. Het kruis in een slip moet wat hogerop om bij een normale fysiologie te passen. De openingen zitten bij vrouwen hoger.” Zegt gynaecoloog dr. W. de Goeij, verbonden aan het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen en gepromoveerd op incontinentiebehandeling. De Goeij: “Borghuis' idee is het ei van Columbus. Ongeveer 45 procent van alle vrouwen verliest wel eens een druppel urine bij lachen of niezen. Dat is volkomen acceptabel. Ondergoed moet daartegen bescherming bieden. Ik vind dat er voor vrouwen op dit moment nauwelijks adequate onderkleding te koop is. Vergelijk het eens met mannenonderbroeken. De meeste mannenslips hebben een dubbel kruis om de laatste druppel op te vangen.”

“Ooit een man met een inlegkruisje gezien?” is een van Borghuis' favoriete uitspraken. De irritatie over de dunne vrouwenslip en het inlegkruisje begon bij Borghuis in haar praktijk. Zij behandelt vrouwen met incontinentie en bestrijdt ongewenst urineverlies door oefeningen voor aansterking en ontspanning van de bekkenbodemspieren. “Veel vrouwen met een lichte vorm van incontinentie gebruiken een inlegkruisje om kleine ongelukjes op te vangen. Maar ze merken dan minder goed dat ze vochtig zijn. Het inlegkruisje en ander incontinentiemateriaal lossen het probleem van incontinentie niet op.”

De Goeij sluit zich daar bij aan: “Inlegkruisjes zijn bovendien broeierig, ze geven meer ontstekingen. Ontsteking bevordert afscheiding waardoor de vrouw in een vicieuze cirkel raakt. Ons eerste advies aan vrouwen met gering urineverlies is altijd om de inlegkruisjes weg te laten.”

Psychotherapeute-seksuologe N.E. Stam, bij de polikliniek seksuologie van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam, bevestigt het bestaan van die vicieuze cirkel. “Wij behandelen hier veel vrouwen met de klacht pijn bij het vrijen. Vrouwen reageren hierop door extra op hun hygiëne te letten en zoeken de oorzaak bij de afscheiding. Zij gaan onder andere inlegkruisjes gebruiken. Die vanwege het broeieffect en de wrijving door het verband juist extra irriteren. Ik denk dat wel driekwart van de vrouwen met dit probleem inlegkruisjes gebruikt. Psychisch gezien versterkt het gebruik van een inlegkruisje het gevoel van abnormaliteit. Vrouwen voelen zich vies en maken zich zorgen, terwijl vaginale afscheiding - net als speeksel - een natuurlijke bescherming tegen infecties is. Ik weet dat een inlegkruisje tegemoet komt aan een gevoel van veiligheid. Maar een slip met een goed beschermend katoenen kruis is zachter voor de huid, ventileert beter en de broeierigheid verdwijnt.”

De slip met verhoogd ingezet kruis kan wat Borghuis betreft niet snel genoeg op de markt komen. Maar na de eerste proeven dit voorjaar liet Ten Cate weten niet op korte termijn zo'n slip te zullen produceren.

Algemeen directeur J.W. van Nijendaal van Ten Cate: “Wij brengen in februari een nieuw ontwikkelde slip. Behalve een nieuwe stof die strakker om het lichaam valt en een hogere bijdrage geeft aan de figuurcorrectie, heeft die slip een verhoogd ingezet kruis.”

Een voorontwerp van die slip kreeg Borghuis in mei toegestuurd. Zij diskwalificeert hem als 'de kleinste tent van Nederland'. Borghuis: “Ik wil geen step-in voor figuurcorrectie, maar een mooie slip die bescherming biedt op de plaats waar het nodig is.”

Van Nijendaal: “Die kwalificatie is voor rekening van Borghuis. De nieuwe slip is overigens sterk gewijzigd ten opzichte van het proefmodel. Het is een functionele slip die in de proefwinkels veel werd gekocht, juist door vrouwen tussen de 20 en 35 jaar.”

Dit najaar besluit Ten Cate op basis van de uitslag van consumentenpanels of de veelverkochte Certifit-slips later volgend jaar een model met verhoogd kruis krijgen. Van Nijendaal: “Ik ondersteun de motieven van Borghuis volledig. Anatomisch klopt haar verhaal helemaal. Maar zij, en de andere deskundigen die haar steunen, werken met vrouwen met problemen. Ik moet het van de tevredenheid van mijn klanten laten afhangen of ik een produkt verander.”

Van Nijendaal geeft toe dat het visuele aspect van het ondergoed het de laatste jaren had gewonnen van het functionaliteit. “Het ontwerp was gebaseerd op de second skin gedachte. Elke naad die die gedachte doorbrak is weggehaald. De slip volgt de vrouwelijke lijn perfect. Wij hebben al onze slips een paar jaar geleden naadloos gemaakt.” Het heeft Ten Cate in een paar jaar tijd het op een na grootste marktaandeel (10 procent). Alleen Sloggi is met 12 procent groter volgens Van Nijendaal.

Van Nijendaal weet ook moeiteloos te verklaren waarom het dubbele kruis bij zoveel mannenslips is gehandhaafd: “Het dubbele kruis in de mannenslip accentueert de mannelijke contouren.” Borghuis als reactie: “Een aan de voorkant verhoogd dubbel kruis zou de lijn van venusheuvel of het schaamhaar kunnen volgen.”

    • Wim Köhler