Clinton dreigt Japan opnieuw met sancties

WASHINGTON, 23 SEPT. Als Japan niet binnen een week zijn markt verder openstelt voor Amerikaanse produkten, zal de Amerikaanse regering zich beraden op strafmaatregelen. Deze waarschuwing heeft de Amerikaanse president Clinton gisteren geuit aan het adres van de Japanse minister van buitenlandse zaken, Yohei Kono, die een bezoek brengt aan Washington.

Clinton sprak een uur met Kono, die eveneens besprekingen voerde met handelsgezant Mickey Kantor. Daarna liet het Witte Huis weten dat de president had onderstreept dat de Verenigde Staten met de handelswet in de hand 'remedies' zullen zoeken als op 30 september geen akkoord is bereikt. Japan houdt vol dat er hard wordt gewerkt aan een handelsakkoord met de Amerikanen.

Het slepende handelsconflict tussen Japan en de Verenigde Staten betreft vooral de import van auto's en auto-onderdelen, de verzekeringsmarkt en overheidsopdrachten in de sfeer van telecommunicatie en medische uitrusting.

Volgens goed ingelichte kringen in Washington zijn beide partijen “zeer, zeer dicht” bij elkaar wat betreft een akkoord over verzekeringen en openbare aanbestedingen, maar zijn de besprekingen “zeer delicaat”. Wat betreft de import van auto's en auto-onderdelen zouden de Amerikaanse en Japanse onderhandelaars nog “mijlen ver” van elkaar zijn.

De besprekingen zijn gaande sinds vorige zomer en hebben tot nu toe nauwelijks resultaat opgeleverd. Het overleg is de laatste weken in een stroomversnelling geraakt aangezien de Japanners Amerikaanse sancties willen vermijden. Voor volgende week staan nieuwe handelsbesprekingen op het programma.

Minister Kono zal vandaag in Washington waarschijnlijk ook met de Amerikaanse minister van financiën Lloyd Bentsen spreken over de stijgende koers van de yen. Beide partijen zijn ongelukkig met een relatief zwakke dollar en een sterke yen: de Amerikanen riskeren een hogere rente en de Japanners blijven met hun dure exportprodukten zitten. (Reuter)