Chinese yuan binnen zes jaar vrij verhandelbaar

PEKING, 23 SEPT. China wil dat de Chinese munt, de yuan, voor het einde van de eeuw volledig vrij verhandelbaar wordt op de internationale valutamarkt.

Dit heeft voorzitter Zhu Xiaohua van de centrale bank, de People's Bank of China, vanmorgen gezegd. Zhu zei dat de noodzakelijke wettelijke hervormingen nog ontbreken om de yuan nu al vrij te laten zweven tegenover andere munten, en dat de interne bancaire structuur van China dat nog niet toestaat. De noodzakelijke veranderingen zullen voor het jaar 2000 worden doorgevoerd. De yuan kan met beperkingen al sinds januari vrij worden verhandeld, nadat een speciaal daarvoor in het leven geroepen kunstmatige munteenheid werd afgeschaft. Die stap werd indertijd gezet om de zwarte handel in de yuan tegen te gaan, en om beter te voldoen aan de bepalingen in het GATT-verdrag over internationale handel, dat eisen stelt aan de converteerbaarheid van de nationale munt.