Asielzoeker krijgt schadevergoeding

DEN HAAG, 23 SEPT. De 25-jarige Roemeen Constantin Rudaru krijgt 75.000 gulden schadevergoeding van de Staat.

Dat heeft de Haagse rechtbankpresident A. van Delden vandaag in kort geding beslist. Rudaru eiste vorige wwek 250.000 gulden als voorschotop een veel grotere, nog nader te bepalen som geld, omdat hij twee jaar geleden door toedoen van de marechaussee op Schiphol onherstelbaar gehandicapt raakte.

Begin 1992 vroeg de Roemeen in Nederland om asiel. Dat kreeg hij niet. Op 10 april moest hij met het vliegtuig terug. Daarbij verzette hij zich hevig. Op Schiphol boeide de marechaussee hem aan handen en voeten en plakte zijn mond met tape dicht. Waarschijnlijk ten gevolge van ademnood liep Rudaru blijvend letsel op. Hij is spastisch en nagenoeg blind geworden. Het afplakken is sindsdien verboden. De man, die een verblijfsvergunning om humanitaire redenen kreeg, woont nu in een verpleeghuis.

In kort geding verweet zijn advocaat, J. Jager, dat de marechaussee een onaanvaardbaar zwaar middel gebruikte om de asielzoeker in bedwang te houden. De rechter is het daarmee eens.

De Roemeen wil in een bodemprocedure nog meer geld eisen, maar weet nog niet hoeveel. Van het nu toegekende geld wil hij onder meer zijn ouders op bezoek laten komen. (ANP)