Anand en Kamsky op comfortabele voorsprong

ROTTERDAM, 23 SEPT. De schakers Viswanathan Anand en Gata Kamsky hebben gisteren een 2-0 voorsprong genomen in hun matches in de halve finales van het wereldkampioenschap van de PCA, de bond van Kasparov. In het Spaanse stadje Linares won de Indiër Anand met zwart van de Engelsman Michael Adams. De Amerikaan Kamsky versloeg, eveneens met zwart, de Engelsman Nigel Short. De matches gaan over tien partijen en duren tot 6 oktober.

Na een Spaanse opening bood Adams op de zeventiende zet al dameruil aan. Anand speelde, hoewel hij geen voordeel had, door en profiteerde op de 29ste zet van een fout van Adams. Anand won in 45 zetten. Kamsky kwam in een versnelde Siciliaanse Draak al na vijftien zetten gemakkelijk te staan en verzilverde daarna een beter staand eindspel. Short gaf op na de 52ste zet.

De winnaars van de halve finales spelen begin volgend jaar om het recht wereldkampioen Kasparov te mogen uitdagen. Short en Kasparov hebben vorig jaar de PCA opgericht als rivaal voor de wereldschaakbond FIDE. Zowelde PCA als de FIDE organiseert nu wereldkampioenschappen. Kamsky is de enige speler die aan beide cycli meedoet.

FIDE-wereldkampioen Karpov won gisteren in Tilburg in de eerste partij van de kwartfinales van het Interpolis-toernooi met een combinatie van Kiril Georgiev. De Bulgaar werd op de 29ste zet verrast door een fraaie combinatie. Karpov leverde tijdelijk twee stukken in, maar won een paar zetten later groot materiaal. De Rus speelt in de volgende ronde waarschijnlijk tegen zijn landgenoot Barejev, die in een wonderbaarlijke partij won van Drejev.

Ook Valeri Salov behoort tot de favorieten voor de eindzege. Salov begon het Interpolis-toernooi grieperig en overwoog zelfs even om zich terug te trekken. Hij zal blij zijn dat hij deze drastische maatregel achterwege heeft gelaten, want hij speelt tot nu toe uitstekend. Gisteren versloeg hij de Armeniër Vladimir Akopian.

Het schaaktoernooi in Tilburg duurt tot en met 30 september.