Tropisch juli bijzonder slecht voor detailhandel

DEN HAAG, 22 SEPT. De detailhandelsverkopen zijn - met uitzondering van voedsel en drank - in de tropische julimaand van dit jaar volledig ingestort. De omzetten in de non-food sector daalden volgens het CBS met 8 procent ten opzichte van juli vorig jaar. In juli klaagden de winkeliers al steen en been over het wegblijven van de klanten in de zomerhitte.

Bij speciaalzaken in bovenkleding daalden de omzetten zelfs met meer dan 14 procent. Maar ook de meubel- en woningtextielzaken en de wit- en bruingoed winkels (wasmachines, hi fi) leden meer dan 10 procent omzetverlies in de extreme temperaturen.

In de food-sector was sprake van een omzetstijging met 1,3 procent. Hier daalde het volume, als rekening wordt gehouden met prijsstijgingen (plus 2,6 procent) echter met 1,3 procent. Binnen gespecialiseerde branches in de food-sector als slagers en poeliers deden zich aanzienlijke dalingen voor. De omzetgroei was te danken aan de kruideniers die 3,5 pocent omzetstijging boekten.

De omzet in de gehele detailhandel daalde per saldo met 4 procent, en gecorrigeerd voor prijsveranderingen zelfs met 5,2 procent. Juli 1994 had wel een donderdag -veelal een koopavond- minder dan juli 1993.(ANP)