Thatcher zaait twijfel over Z-Afrika

NEW DELHI, 22 SEPT. De Britse oud-premier Margaret Thatcher heeft gisteren uitspraken over de angst van internationale investeerders om geld in Zuid-Afrika te pompen, wat afgezwakt temidden van woedende reacties uit regeringskringen. Haar opvolger John Major bevindt zich op dit moment juist met een grote delegatie van Britse zakenlieden in Zuid-Afrika.

In India, waar Thatcher op bezoek is, zei de oud-premier volgens de Britse pers niet te denken dat “Zuid-Afrika een prioriteit” zal zijn voor internationale investeerders. “De mensen kijken naar Rwanda en Somalië, en ze zeggen 'krijgen we hetzelfde in Zuid-Afrika?' ”

Major stelde vervolgens dat degenen die twijfelen aan de toekomst van Zuid-Afrika ongelijk hebben. “De internationale investeerders moeten hier investeren. Ik heb niet de minste twijfel over de toekomst die Zuid-Afrika wacht.”

In een door haar bureau in Londen uitgegeven verklaring zwakte Thatcher haar uitspraken later weer af. Zij had in feite gezegd dat bepaalde bedrijven wilden verzekeren dat de politieke situatie rustig bleef en dat “bepaalde gebeurtenissen in andere Afrikaanse landen remmende factoren vormden voor de investeerders”. Maar zij was van mening dat Zuid-Afrika “het niveau van investeringen gaat bereiken dat het verdient”. Ten slotte “hoopt Lady Thatcher dat de huidige reis van de premier in dit land een groot succes zal kennen”. (AFP)